Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Privatleasing

Publicerad 16 jun 2016 13:29

Privatleasing blir hetast i sommar

Volkswagen är störst på privatleasing i Sverige med modellerna Golf och Polo.

Volkswagen är störst på privatleasing i Sverige med modellerna Golf och Polo.

Foto: VW

Nu börjar de första riktiga effekterna av amorteringskraven synas på bostadsmarknaden.

Och i sommar kommer vi att se att de nya lånereglerna även kommer att påverka bilmarknaden.

Privatleasing kommer att bli mer och mer populärt.

I USA är det knappt att bilköparna vet vad en bil kostar. Kostar att köpa alltså. Där handlar det nästan enbart om månadskostnaden och leasingavtal är ett vanligt sätt att skaffa sig en ny bil.

Vi är på väg dit i Sverige också med en yrvaken marknad.

Privatleasing slog rekord redan förra året med drygt 35 000 avtal och redan då pratade man om att finansieringsformen skulle landa på drygt 50 000 avtal under 2016. Inom fem år väntas den här finansieringen vara den allra mest populära bland privatkunderna vilket skulle betyda drygt 100 000 nya avtal per år.

Privatleasing: 21 bra bilar – här är månadskostnaderna

Nya amorteringskrav – då blir privatleasing attraktivare

Jag tror att det kan bli ännu mer än så. Med de nya amorteringskraven som började gälla den 1 juni i år måste bilköparna tänka sig för var kapitalet ska finnas. Att låna på bostaden och använda pengarna till bilköp kommer inte att vara ett lika attraktivt val. När antalet värderingar på huset är begränsade måste de pengarna finnas för renovering och investering i fastigheten.

Att då kunna "köpa" en ny bil utan att behöva låna en enda krona eller låsa fast ett enda öre i en dyr bil blir ett väldigt bra val.

Privatleasing lockar också nya kunder till bilhallarna. Medelåldern för en nybilsköpare har varit 55+ tidigare men i dag är det allt fler 40-åringar som tecknar avtal om privatleasing.

Privatleasa begagnat är på väg

Jag ser inget problem i att privatleasa i stället för att köpa, det gäller bara att som kund vara väldigt noggrann med leasingavtalet. I jakten på köpare och marknadsandelar pressar återförsäljare och importörer priserna och det skiljer en hel på vad som ingår i avtalen. Service och försäkring är ibland inräknat och ibland inte – vilket gör stor skillnad i plånboken.

Nu väntar vi på de första seriösa försöken att också erbjuda privatleasing av begagnade bilar. Den beräkningen är svårare att göra för handlaren men det går och alla branschpersoner jag pratat med är säker på att det kommer i stor skala inom ett par år.

Sälja bilen och privatleasa istället? Se vad du kan få för den här