Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Privatleasing – så funkar det

Privatleasing av bilar har på kort tid blivit mycket populärt.
Foto: Thinkstock
Du prenumererar på bilen istället för att köpa den, kort sagt.
Foto: Thinkstock

Privatleasing av bilar har på kort tid blivit mycket populärt.

Du prenumererar på bilen istället för att köpa den, kort sagt.

Så här går det till.

Du betalar för nyttjandet av bilen. Kontantinsatsen är noll. Du bestämmer prenumerations/leasingtiden, avtalar körsträcka och betalar in en avgift varje månad. Storleken på den fasta månadskostnaden bestäms av biltyp, utrustningsnivå, körsträcka och prenumerationstid. I kostnaden ingår ingår alltid värdeminskning samt oftast försäkring, service och reparationer. Ibland ingår även kostnader för däckskifte. Drivmedelskostnaden betalas separat av dig som prenumerant.

Prenumerationstiden är i regel 24-36 månader. När prenumerationstiden har löpt ut går det antingen att lämna tillbaka bilen eller köpa loss den. Om bilen är i normalt skick, med hänsyn till normalt slitage och överenskommen körsträcka, ska det inte bli några extra kostnader vid tillbakalämnandet av bilen. Sätt dig in i villkoren så att du får en bra bild av vad leasing-givaren anser är normalt slitage. Ifall bilen körts längre än avtalat tillkommer en milavgift.


LÄS MER: Privatleasing – fällor som kan stå dig dyrt

Tydlig månadskostnad

Privatleasing är perfekt för dig som köra en ny bil, men som inte vill köpa bilen och som vill byta bil ofta. Dessutom har du en tydlig månadskostnad där "allt" ingår. Du betalar bara för värdeminskningen av bilen plus ränta under den tid som du leasar bilen. Du betalar alltså inte kostnaden för hela bilen. Och andrahandsvärdet behöver du inte bekymra dig om. Du har också förstås möjlighet att leasa en bilmodell som du aldrig skulle kunna ha råd att kåpa.

LÄS MER: 11 fräckaste leasingbilarna 2017

Men det finns även nackdelar. Eftersom du inte äger bilen är du tvungen att följa de överenskommelser som ingicks i avtalet med leasing-givaren. Leasing-givaren har dessutom laglig rätt att ta ifrån dig bilen om du inte betalar månadsavgiften - och månadsavgiften kan bli hög. Ett vanligt pris är mellan 2 500 kronor i månaden och 4 500 kronor i månaden.

Eftersom det inte finns någon särskild lagreglering av leasingavtal, som prenumerationen är, är det viktigt att du noga läser igenom avtalet, så att du verkligen förstår dina skyldigheter och rättigheter, innan du skriver under.

Källa: motormannen.se, alltombilen.com, leasabil.com

LÄS ÄVEN: Privatleasing – 11 smarta bilar

Annons: