Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt fler privatleasar – vanligast bland unga

VW Golf – den populäraste bilmodellen bland privatleasingkunder 2018.
Foto: VOLKSWAGEN
Leasing är en ägandeform som blir allt vanligare.
Foto: Trafikanalys
Så här stor andel av nyregistrerade bilar är privatleasade.
Foto: Trafikanalys

Det är i dag inte längre självklart att man måste köpa en bil för att ha tillgång till en.

Privatleasingen har växt och vid årsskiftet fanns drygt 110 000 privatleasade personbilar i trafik, visar ny statistik från Trafikanalys.

Den grupp som i störst utsträckning väljer privatleasing är unga kvinnor som bor i en storstad, och de vill oftast ha en liten bensinbil.

Många vill i dag ha en bil utan att köpa den. Lösningen heter privatleasing. När du leasar en bil så prenumererar du på den, du betalar med andra ord nyttjandet av bilen utan att lägga in någon kontantinsats. Kostnaden för privatleasingavtalet varierar beroende på vilken typ av bil, hur långt du förväntas köra, utrustningsnivå och längden på avtalet. 

Tre anledningar till att privatleasing blir mer och mer populärt är enligt Trafikanalys det historiskt låga ränteläget, det faktum att det inte behövs en kontantinsats för att få tillgång till en helt ny bil, och att konkurrensen mellan bilmärkena har pressat priserna.

Trots ökningen är det ingen stor andel av det totala antalet bilar som är privatleasade. I själva verket rör det sig om drygt tre procent av alla privatägda personbilar.

LÄS MER: Allt du behöver veta om privatleasing

Den typiska privatleasaren är en ung kvinna i storstaden

Vilka är det då som väljer privatleasing snarare än att köpa en bil? Jo, det är vanligast bland unga. Medelåldern för den som privatleasade en bil under 2017 var 45 år, medan motsvarande siffra för den som köpte en bil är 55 år. Bland de som är under 30 väljer nästan hälften att leasa i stället för att köpa. Det är också något vanligare att med privatleasing bland kvinnor än bland män.

Det är också betydligt vanligare i storstäderna än på landsbygden. I Stockholms och Västra Götalands län är 4,5 procent av bilarna i trafik privatleasade, att jämföra med Jämtland och Norrbotten där det är mindre än en procent av bilarna som är leasade.

LÄS MER: 10 riktigt dåliga leasingval just nu

Väljer små bensinbilar – diesel är inte populärt

Bilarna som är populärast bland privatleasare är mindre än de som är populärast att köpa. Det tror Trafikanalys har att göra med att den som väljer leasing är yngre och ofta inte har barn, och därför inte behöver en stor bil. En annan orsak kan vara att yngre personer inte vill eller kan lägga lika mycket pengar på bilen och därför väljer en småbil.

Tvärtemot vad man kanske hade kunnat tro verkar leasing inte vara en ägandeform där ny teknik är speciellt populär. Visst är elbilar något vanligare bland de som privatleasar, men hybrider är betydligt ovanligare här. Istället är bensin drivmedlet som dominerar, kanske eftersom privatleasing är vanligt i storstäderna och man därför undviker dieselbilar av rädsla för miljözoner.

Bensinen dominerar medan diesel är ovanligare bland de som privatleasar.
Foto: Trafikanalys
Annons: