10 riktigt dåliga leasingval just nu

Fler och fler väntas välja privatleasing när det är dags att skaffa ny bil i höst och i vinter.
Och det finns massor av bra avtal som ger ett billigt bilägande i tre år.
Men det finns också fällor. Handlare och importörer försöker bli av med osäljbara bilar och kränger gärna några av sina sämre modeller till kunder som de tror inte har så bra koll.
Här är tio mindre bra bilval du ska se upp med i höst.

1. Nissan Pulsar

Pris: 2 598 kronor per månad.
Kommentar: Vi hittar det här mediokra erbjudandet på Carplus.se. I prisnivån 2 500 kronor finns det betydligt roligare, modernare och snyggare bilar än Nissans Pulsar. Om du inte bryr dig speciellt mycket om köregenskaper och drivlina och har noll koll på varumärken så är till exempel Honda Jazz – på samma sajt – för hundralappen mindre per månad ett bättre val.


2. Opel Astra 1,4 Turbo

Pris: 2 699 kronor per månad.
Kommentar: Opel Astra är alls inget dåligt leasingval. Men här tycker jag att det är ett överpris på några hundralappar för femdörrarsbilen. Du får en liten motor och manuell växellåda för samma månadskostnad som du kan skaffa dig en kombi eller en mindre kombi. Ett exempel på ett för högt pris för en besvärlig drivlina. Erbjudandet finns på carplus.se


3. Mazda CX-3 2,0

Pris: 3 320 kronor per månad.
Kommentar: Sajten leaseonline tycker att 3 320 kronor för en Mazda CX3 är ett bra pris. Du får i och för sig en snygg liten suv med en bra tvålitersmotor. Men med manuell växellåda kan det här bli ett jobbigt bilval i längden. Och för så här mycket pengar så finns det bättre alternativ, även bland suvarna.


4. Peugeot 3008 

Pris: 3 550 kronor per månad.
Kommentar: Jag vet att Peugeot 3008 utsågs till Car of the Year av mina kolleger i juryn så sent som förra året. Men jag hissar ändå varningsflagg för det här erbjudandet på leaseonline.se. 3008 är en speciell bil med bland annat en väldigt liten ratt och ett trångt baksäte som du verkligen behöver testköra innan du köper eller leasar. För många har 3008 några irriterande egenskaper, som andra inte alls märker. Men manuell växellåda och motor på 130 hästkrafter är det i vilket fall ett dyrt erbjudande.


5. Nissan Qashqai

Pris: 3 648 kronor per månad.
Kommentar: Nissans lätt uppdaterade Qashqai är i sig inget dåligt bilval. Inte minst den fräcka designen har lockat många att köpa den här mellanstora suven. Men när biloffert erbjuder en tvåhjulsdriven Qashqai med manuell växellåda och en motor på 115 hästkrafter är det alldeles för dyrt. Det finns massor av bättre bilval där du kan spara i alla fall 500 kronor per månad.


6. Volkswagen e-Up

Pris: 4 551 kronor per månad.
Kommentar: Elbilar är tyvärr dyra att privatleasa och det beror förstås på det höga nybilspriset och den lite osäkra begagnatmarknaden. Men det kommer att rätta till sig när vi får fler elbilar med relativt lång räckvidd. Biloffert erbjuder en eldriven VW Up för 4 551 kronor per månad. Ett saftigt överpris då det på samma sajt går att leasa en Nissan Leaf för 500 kronor mindre per månad. Det valet är väldigt lätt att göra. I samma kategori vill jag också nämna priset på en Hyundai Ioniq Electric: 6 414 kronor per månad. Herregud!


7. Mitsubishi ASX

Pris: 3 395 kronor per månad.
Kommentar: Vissa bilmärken satsar på privatleasing för att öka sin marknadsandel och försöka få ut bilar till kunder som de sen hoppas fortsätter med samma märke. Men jag blir osäker på Mitsubishis marknadsplan när jag ser deras erbjudanden hos Carplus. 3 395 kronor för den mediokra mellanklassuven ASX. 3 999 kronor per månad för den märkliga Eclipse Cross och så hela 5 199 kronor per månad för en bensin-Outlander. Alla tre är väldigt mycket för dyra.


8. Volvo V40 T3

Pris: 3 611 kronor per månad.
Kommentar: Volvo har en relativt rak prisstege för sina modeller där nya XC40, V60 och XC60 kostar från 4 600 kronor och uppåt. Men jag tycker att Volvo missat att prissänka sina gamla modeller. En gammal V40 för 3 600 kronor per månad eller en gammal V60 för nästan 4 000 kronor per månad – enligt priserna på biloffert.se – är uppåt tusenlappen för dyrt. Det här hade varit ett bra sätt för Volvo att få iväg sina äldre modeller men som priserna är nu tycker jag att du ska välja annat, modernare, för samma pengar.


9. Mazda 2

Pris: 2 998 kronor per månad.
Kommentar: Leaseonline.se blandar och ger med flera bra kampanjbilar men också en hel del dyrare val. Jag tycker inte att en bil som Mazda2 ska kosta mer än 2 500 kronor per månad. Erbjudandet gäller en bensinmotor med manuell växellåda – ett typiskt leasingerbjudande. Privatleasing har blivit ett sätt att få ut många bilar med manuell växellåda som i sin tur sänker en tillverkares snittutsläpp av koldioxid. Men jag tycker att du ska satsa på en bra automatlåda – det ger bättre åkomfort.


10. Mercedes A-klass

Pris: 4 499 kronor per månad.
Kommentar: Jag älskar Mercedes nya A-klass och det här är en av årets allra bästa bilar alla kategorier. Men prismässigt sticker det i väg lite för mycket med tanke på målgrupp och storlek på bil. 4 499 kronor per månad hos Carplus.se är i mesta laget. Då hade jag övervägt att köpa loss bilen i stället och hoppats på säljsuccé och därmed ett högt andrahandsvärde. Vänta ett eller ett par år så kommer Mercedes A-klass att finnas med en bättre prislapp och bilen kommer att kännas modern i många år framöver.

Annons: