Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 bästa vinterbilarna att privatleasa

De billigaste privatleasingbilarna brukar ha små motorer och framhjulsdrift.

Men vill du ha en bil som verkligen fungerar i Sverige behöver du en lite rejälare bil - och fyrhjulsdrift.

Vi har letat djupt i privatleasingdjungeln för att bakom de vackra lockpriserna hitta de allra bästa vinterbilarna. De bästa fyrhjulsdrivna bilarna som går att privatleasa just nu.

Det är de här bilarna som du tar dig fram med i vinter.

1.  Volvo XC60 D4 AWD

Månadskostnad: från 4795 kr/mån

Kommentar: Volvos storsäljare går förstås också att privatleasa. Men det här erbjudandet hittade vi inte hos Volvo utan hos en återförsäljare. Volvo erbjöd inte fyrhjulsdrift och bara mindre motorer. Men en D4 med fyrhjulsdrift tar dig garanterat igenom vintern på ett bra sätt. Erbjudandet visar också att det inte räcker med att titta hos bilmärkenas respektive hemsida utan det gäller att leta även hos återförsäljarna. Jämför också olika motoralternativ då det är värdeminskningen som avgör och en större motor med fyrhjulsdrift kan faktiskt stå sig bättre i pris över tid.2. Suzuki Vitara 1,6

Månadskostnad: från 3439 kr/mån

Kommentar: Vitara är en lite bortglömd suv som i praktiken passar väldigt många olika bilköpare. Suzuki satsar också stort på privatleasing och det finns flera alternativ och erbjudanden. Vi hittar ett på leaseonline.se som gäller en fyrhjulsdriven Vitara med en 1,6-liters bensinmotor. Samma bil men med diesel kostar aningen mer. Tyvärr finns inget alternativ med både fyrhjulsdrift och automatväxellåda. 

Du får en lagom stor bil med en lite högre sittposition och okej prestanda. En vardagsbil med bra drivlina. Suzukis fyrhjulsdrift har fått mycket beröm genom åren och en billig fyrhjulsdriven bil fungerar bra på den svenska landsbygden. 

Ljudnivån i kupén är inte den lägsta men inte heller avskräckande hög.

Vi testar Suzuki Vitara här.3. Subaru Outback 2,5

Månadskostnad: från 4285 kr/mån

Kommentar: Subaru vinner igen och igen jämförelsetester mot flera av de stora premiumbilarna. Och Subaru har också en hel hög nöjda kunder runtom i Sverige. Ändå är det lite som att Subaru seglar under radarn när vi pratar med de viktiga premiumbilarna. Med Outback kommer en mycket fin och följsam fyrhjulsdrift och bra utrymmen. Inredningen är kanske inte den allra mest moderna och det är lite typiskt japanskt segt med vissa reglage och funktioner men du får en mycket solid och trivsam bil. 

Vi valde här 2,5-litersbensinaren men för två hundra kronor mer per månad får du en dieselmotor. Då får du vara beredd på aningen högre kupéljud men förbrukningen sjunker något, bra för dig som kör många mil.

Vi testar senaste Subaru Outback här.4. Audi A4 Allroad

Månadskostnad: från 3997 kr/mån

Kommentar: Audi-importören gödslar inte direkt med privtatleasingerbjudanden på sin hemsida men vi ger oss förstås inte för det. Audis A4 Allroad är en av de allra bästa fyrhjulsdrivna kombibilarna på marknaden och handlaren Lecab erbjuder bilen till ett pris på precis under 4000 kronor per månad. Då får du en bil som är oerhört komfortabel och med Audis alltid så fina köregenskaper. Motorn i erbjudandet är den tvålitersdiesel på 190 hästkrafter som vi kört i en mängd olika bilar från VW-gruppen genom åren, inte så spännande men pålitlig.

Audi A4 Allroad är en bil du kommer att älska att köra långt i. Designen är sofistikerad och försiktig till och med i Allroad-utförande även om den här bilen är snyggare än en vanlig A4-kombi, tycker jag.

Något som vissa kan tycka är besvärligt är den relativt låga sitthöjden, du sitter långt ner och lågt jämfört med instrumentbrädan. Insteget blir därför besvärligt jämfört till exempel med någon av suv:arna på den här listan.

Du läser vårt test av hyllade A4 Allroad här.5. Mazda CX-3 2,0

Månadskostnad: från 4095 kr/mån

Kommentar: Mazda har snabbt seglat upp som en stor suv-favorit hos svenska bilkunder. Både CX-5 och CX-3 säljer bra och vi ser allt fler med den lite fräcka designen på våra vägar. CX-3 har bra köregenskaper men kan upplevas som lite för mjuk vid riktigt tuff körning och häftiga undanmanövrar. Titta också ordentligt i baksätet och bagageutrymmet för att se om det här räcker för dina behov. Du ser på designen att sidorutorna bak är små vilket kan ställa till det om du har barn i baksätet.

Fyrhjulsdriften fungerar väldigt bra och vill du ha diesel i stället för bensin så kostar det ett par hundralappar extra per månad.

Du ser vår webb-tv-duell med CX-3 här.6. Nissan Qashqai 1,6 

Månadskostnad: från 4640 kr/mån

Kommentar: Nissan tillhör de bilmärken som har allra flesta privatleasingalternativ ute på marknaden. Men för att hitta en fyrhjulsdriven Qashqai tvingades vi leta länge. Nu hittade vi det här erbjudanden på sajten leaseonline.se där en fyrhjulsdriven Qashqai med dieselmotor och manuell växellåda kostar 4640 kronor per månad.

Qashqai är en snygg suv - även om jag tjatar om att jag gillade förra generationen bättre - och det är också en väldigt populär bil i Sverige. Det finns alltså anledning här att jämföra leasingpriset med ett rent köp då efterfrågan är stor på begagnade Qashqai:er, speciellt med fyrhjulsdrift. 

Vi testar Nissan Qashqai här.7. Honda CR-V 2,0 

Månadskostnad: från 4495 kr/mån

Kommentar: Populära Honda CR-V finns att privatleasa i flera olika versioner. Vi hittar ett par bra erbjudanden på leaseonline.se. Med en tvålitersbensinmotor och manuell växellåda blir månadskostnaden 4495 kronor. Här kan det vara lätt att falla för frestelsen att för två hundra kronor mer få automatväxel, men vad jag förstått så handlar det då om en äldre automatlåda. Honda erbjuder bara sin nya niostegade automat till 1,6-litersdieseln vilket ger en månadskostnad, med fyrhjulsdrift, på hela 5125 kronor.

Se alltså upp så att du får rätt automatlåda - om det är det du är ute efter. Honda CR-V har också försetts med flera nya säkerhetssystem men de bästa funktionerna finns bara som tillval - vilket ger ytterligare kostnad per månad.

Läs vårt test av Honda CR-V här.8. Ford Mondeo 2,0

Månadskostnad: från 3911 kr/mån

Kommentar: Ford Mondeo kanske inte är den mest moderna storkombin på marknaden i dag men väl värd att titta till. Framför allt erbjuder Ford en bra komfort med låg ljudvolym och mjuk och följsam fjädring. Ford Mondeo kan briljera med komfort i samma nivå som betydligt dyrare bilar.

Du får också en väldigt rymlig bil med en okej tvålitersdiesel, manuell växellåda och fyrhjulsdrift för strax under 4000 kronor per månad. På sajten leaseonline.se finns också erbjudanden på Fiesta och Focus. 

Inom kort landar också uppdaterade suv:en Kuga som vi testkör i nästa vecka. Här gissar vi att Ford kommer att vässa till några riktigt fina erbjudanden med fyrhjulsdrift. 

Läs vårt test av Ford Mondeo här.9. Opel MokkaX

Månadskostnad: från 2795 kr/mån

Kommentar: Opel har precis haft stor premiärhelg för sin uppdaterade MokkaX och priset här gäller vad jag kunnat lista ut inte den fyrhjulsdrivna varianten. Jag tycker ändå att det var viktigt att plocka med den här modellen eftersom den kommer, även med fyrhjulsdrift, att ha ett attraktivt pris. 2795 kronor per månad ligger några hundralappar under leasingpriset för en fyrhjulsdriven variant men mer än så bör det inte behöva vara. 

MokkaX har framför allt uppdaterats interiört jämfört med den Mokka vi haft på bilhallarna en längre tid. MokkaX är en trevlig bil att köra med okej utrymmen och en relativt, med tanke på prislappen, tyst och komfortabel förarmiljö. 

Opel är på frammarsch i Sverige och är sugna på att sno åt sig marknadsandelar redan i år. Därför är det bra läge för att pruta lite - jo, det går även på privatleasingpriset - så vässa era argument och slå till på en fin liten fyrhjulsdriven suv de kommande tre åren.10. Volkswagen Golf Alltrack

Månadskostnad: från 2999 kr/mån

Kommentar: Volkswagen håller på att så knock på hela den svenska bilmarknaden med stigande försäljning och snudd på rekordstor marknadsandel. En anledning är förstås klassiska modellen Golf. En annan de attraktiva privatleasingerbjudanden som VW-gänget snickrar till.

Flera av de stora VW-handlarna är också på hugget med egna förmånliga erbjudanden. Priset ovan hittade vi på Bilmetro och det ligger vad vi förstått väldigt lågt sett till hela Sverige.

Erbjudanden gällde en Alltrack med TSI 180-motorn och, såklart, fyrhjulsdriften 4Motion. Nu börjar kanske VW-handlarna bli lite kaxiga men jag gissar att det kommer att gå att göra bra affärer hela året eftersom VW verkligen vill suga ut allt som går av 2016 - och samtidigt pressa Volvo ända in i kaklet.

En VW Golf Alltrack för under 3000 kronor per månad - ja, det är den här listans allra bästa affär.

Läs vårt test av VW Golf Alltrack här.

Annons: