Prinsessan Sofia väljer att köra elbil

Motorprinsens hustru har leasat en ny bil – och Sofia tänker på miljön.
Foto: Suvad Mrkonjic
Sedan i början av sommaren kör prinsessan en svart Mitsubishi elbil.

Prinsessan Sofia leasar en elbil.

Sedan i början av sommaren kör prinsessan en svart Mitsubishi.

– Det är ett bra och miljömedvetet val, säger rallyproffset och bilexperten Ramona Karlsson.

Prinsessan Sofia hakar på kungafamiljens intresse för bilar. Det är en Mitsubishi av märket i-MiEVsom prinsessan enligt uppgifter har kört sedan i slutet av våren.

– Det stämmer att prinsessan Sofia kör en elbil. Det är ju alltid bra att tänka miljö- vänligt, säger hovets presschef Margaretha Thorgren.

Bilen är eldriven, vilket är ett smart val för den som bor i Stockholm, säger rallyproffset och bilexperten Ramona Karlsson.

– Det är ett bra och medvetet miljö-val. Elbilsutvecklingen går framåt och jag tycker att det är bra att stötta den utvecklingen, säger hon.

Flera fördelar

Ramona Karlsson berättar att det i Stockholm finns gott om laddningsstationer för bilen, som behöver laddas efter ungefär tio mils körning.

– Runtom i landet kan det vara svårare att hitta laddningsstationer, säger hon.

Det finns en rad fördelar med den lilla bilen.

Förutom att den är mer miljövänlig än bilar som går på vanligt bränsle, så accelererar den snabbare och går tystare, enligt Ramona Karlsson.

– Den är möjligen lite dyrare än liknande bilar som går på vanligt bränsle, men jag hoppas att det i framtiden kommer finnas subventioner som helt och hållet täcker den skillnaden, säger hon.

I kungligt sällskap

Prinsessan Sofia är dock inte den första kungligheten att köra en elbil. Enligt Svensk Damtidning ska prinsessans namne - drottning Sofia av Spanien - ha skaffat en elbil redan 2010. Också hon av miljöskäl.

Även prins Carl Philip har, precis som sin pappa kung Carl Gustaf, ett stort bilintresse och har deltagit i flera bilrace. Han har sedan 2013 deltagit i Scandinavian Touring Car Championship, STCC, där han tog hem sin första seger i Falkenberg i år.

Prinsessan kör miljövänligt och tyst

Modell: Mitsubishi i-MiEV.

Årsmodell: 2010.

Färg: Svartmetallic.

Maximal hastighet

130 kilometer i timmen.

Prestanda 0-100 km/h:

15 sekunder.

Motor: Elmotor.

Elektrisk räckvidd: 150 kilometer.

Energi- förbrukning blandat: 135 Wh/km.

Förra ägaren: Helins Bil-centrum i Bålsta.

startdatum: 25 juli 2015 började prinsessan Sofia att leasa bilen.

Annons: