Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 jun 2015 16:31

Press på EU att skärpa utsläppskrav

1/2

Foto: Libor Zavoral

2/2

Foto: Lena Bryngelsson

Sverige, Nederländerna, Finland och Irland vill alla fyra att eu skärper utsläppskraven på nya bilar.

Redan nästa år vill de fyra länderna se en skrivelse från eu med en tuff strategi för fordonsutsläpp för åren fram till 2025.

Det är EU:s mycket tuffa krav på lägre CO2-halter i avgaserna som anses vara den främsta anledningen till att biltillverkarna sänkt bränsleförbrukningen. I dag straffas de tillverkare vars fordonsflotta släpper ut för mycket CO2. Men att bestämma nivåerna och straffskalan har varit besvärligt. Den senaste gränsen säger max 95 gram CO2 per kilometer år 2021. Framför allt är det de tillverkare med många stora och tunga bilar i modellprogrammet som klagat. Och samtidigt är det flera av de tillverkarna, som Audi, BMW och Mercedes, som har störst möjligheter att påverka den politisk makten inom EU.

Nya förhandlingar

Nästa förhandling gäller gränsvärden från och med 2025 och redan nu vill flera länder att EU publicerar sina mål och sina gränsvärden. Ministrar från Finland, Nederländerna, Irland och Sverige har alla fyra sagt att de vill att EU publicerar något under nästa år. Men inget land har gått ut med några krav eller förslag på gränsvärden. EU har på egen hand tidigare pratat om nya gränsvärden på en nivå om 68-78 gram CO2 per kilometer. EU har också sagt att transportsektorn står för 20 procent av CO2-utsläppen och bör kunna sänka sina nivåer med minst 40 procent senast 2030.

Biltillverkarna vill sänka kraven i avvaktan på ny teknik så som elbilar och elhybrider. Enligt flera chefer inom bilindustrin finns det i dag inget ekonomiskt utrymme för ytterligare stora tekniksprång för att sänka CO2-värdena.

Tillverkarna har redan sänkt nivåerna. 2005 var genomsnittsvärdet för en ny bil såld inom EU 170 gram CO2 och 2014 var den siffran nere i 130 gram.

Relaterat