ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Premiär för Mazda MX-5 med plåtcab

Mazda MX-5 RF

Mazda MX-5 RF

1/5

Foto: Mazda

Mazda MX-5 RF

Mazda MX-5 RF

2/5

Foto: Mazda

Mazda MX-5 RF

Mazda MX-5 RF

3/5

Foto: Mazda

Mazda MX-5 RF

Mazda MX-5 RF

4/5

Foto: Mazda

Mazda MX-5 RF

Mazda MX-5 RF

5/5

Foto: Mazda

Premiär för Mazda MX-5 med plåtcab

Nu har Mazda MX-5 RF premiär.

Den bryter mot Mazdas konventionella design för öppna sportbilar.

Platsen för premiären var bilsalongen i New York. Den sista bokstavskombinationen, RF, står för "retractable fastback" vilket är ett nytt sätt för Mazda att designa sina exklusiva och öppna sportbilar.

Samtidigt följer nya MX-5 RF i spåren av sin föregångare med elektriskt nerfällbart tak, som kallades för "retractable hardtop".

– Samma tanke, fast på nytt sätt. När det gäller MX-5 arbetar vi alltid efter mottot: "att utveckla genom att bevara". Även denna gång har vi utvecklat vår modell med elektriskt nerfällbart tak med tanke på att nå ytterligare en målgrupp, som kan uppskatta vår körglada öppna tvåsitsiga roadster, säger Nobuhiro Yamamoto, utvecklingschef på Mazda.

Samma bagageutrymme som i suflett-versionen

Det nya i designen - "retractable fastback" - innebär att Mazda MX-5 RF har en taklinje som sluttar ner mot bilens akter. När taket och bakrutan är nerfällda finns fortfarande partiet från C-stolpen och bakåt kvar, liksom takbågen mellan de båda sidorna.

Det elektriskt nerfällbara taket kan skötas med en enda enkel knapptryckning. Dessutom, på nya RF-modellen, kan taket fällas ner eller upp i en hastighet på 10 kilometer i timmen.

Liksom tidigare fälls taket ner i ett speciellt litet utrymme och tar inte upp plats i bagaget. Bagaget är för övrigt lika stort som sufflett-versionen.

Till Mazda MX-5 RF finns två olika fyrcylindriga bensinmmotorer: Skyactiv-G 1.5 och Skyactiv-G 2.0. Förutom den sexväxlade manuella växellådan har Mazda MX-5 RF även en sexväxlad automatisk växellåda.

Ny effektfull lackering

När Mazda MX-5 RF kommer ut till försäljning, någon gång under nästa år, finns den i en helt ny exteriörfärg, kallad Machine Grey. Den framställs genom en avancerad lackeringsprocess.

Först läggs ett lager reflekterande silverfärgade metallic-flakes, sedan ett pigmentlaser som lyses upp när ljuset reflekteras i den underliggande silverfärgade metallicen. Överst ligger ett lager med klarlack.

"Denna lackeringsprocess ger ett enastående djup och en mycket kraftfull lyster när solen reflekteras i lacken. Ljus och skuggor möts och ger ett intryck av att karossen ser ut att vara utmejslad från ett massivt stålblock", skriver Mazda.

GRATIS BILVÄRDERING: Se aktuella värdet på din bil