Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 nov 2015 13:41

Porsche Macan GTS – fantastisk lekkamrat

Porsche Macan GTS

Porsche Macan GTS

1/5

Foto: Porsche

Porsche Macan GTS

Porsche Macan GTS

2/5

Foto: Porsche

Porsche Macan GTS

Porsche Macan GTS

3/5

Foto: Porsche

Porsche Macan GTS

Porsche Macan GTS

4/5

Foto: Porsche

Porsche Macan GTS

Porsche Macan GTS

5/5

Foto: Porsche

TENERIFFA. Porsche Macan S tog mig med storm när jag provkörde bilen första gången.

Tänkt att det går att bygga en suv som briljerar både i terräng, på motorvägar – och som dessutom klarar sig med hedern i behåll på en racerbana.

Nu kommer den nya GTS-versionen av Porsche Macan.

Och ta mig tusan – den är ännu bättre.

Macan är den andra suven från Porsche, efter den större modellen Cayenne som kom 2002. Porsche Macan bygger på samma tekniska grundstruktur som koncernsyskonet Audi Q5 och är ungefär lika stor.

Porsche har dock förfinat och optimerat de flesta komponenterna i bilen och hävdar nu att bara cirka 30 procent av delarna i de båda modellerna är samma.

Porsche Macan är en mångsidig bil, en modell som klarar av att föra sig i alla möjliga olika sammanhang.

Jag har kört Macan i riktigt tuff terräng och bilen tuggar sig igenom det mesta. Jag har kört Macan på långresor – och har njutit av motorvägskomforten mil efter mil. Jag har också plågat Macan på racerbanor och nästan inte trott att det är sant att det finns en suv som går att behandla som en sportbil.

BETYG I 10 PUNKTER: Så bra är Macan GTS

Mer effekt och mer vrid i Macan GTS

Porsche Macan S har en sexcylindrig treliters bensinmotor med bi-turbo på 340 hästkrafter. När nu Macan GTS gör entré har den fått 20 hästar till och har fått vridmomentet ökat från 460 till 500 Nm. Det kanske inte låter så mycket, men den här extra kraften gör bilen märkbart piggare. Och att ljudet piffats till så att det låter ännu sportigare ska vi inte glömma.

När jag nu kör runt på den spanska ön Teneriffa med nya Macan GTS (GTS står för Gran Turismo Sport) är det dock inte de extra 20 hästkrafterna som är den stora grejen. Utan chassit. Macan GTS är 15 millimeter lägre än Macan S och de aktiva dämparna – Porsche Active Suspension Management – som är standard i GTS har fått en sportigare setup.

BETYG I 10 PUNKTER: Så bra är Macan GTS

Fantastiskt grepp – men fortfarande fin komfort

De här till synes små förändringarna gör GTS till en fantastisk lekkamrat här på de kurviga asfaltsvägarna. Bilen styr in lekande lätt i kurvorna och bjuder på ett fantastiskt grepp, framför allt i framvagnen.

Macan GTS visar inga som helst tendenser till understyrning trots att jag ibland pressar bilen rätt hårt i börjarna. Och under accelerationen ut ur kurvorna ser fyrhjulsdriften till att all effekt går ner i asfalten.

Samtidigt har Macan GTS kvar den fina komforten jag tidigare upplevt när jag kört Macan S, Macan Diesel och Macan Turbo.

Kanske tycker jag att det låter en aning mer från däcken här. Men jag är inte säker, det är svårt att jämföra bilar som körs på olika underlag.

GTS-versionen av Macan har fått några små designelement som ska signalera att detta är en lite sportigare bil är Macan S. Det handlar inte om några stora förändringar, vi hittar ett antal svarta detaljer här samt något som Porsche kallar Sport Design Package. Bilen har också 20-tumshjul som standard, vilket förhöjer utseendet en aning.

BETYG I 10 PUNKTER: Så bra är Macan GTS

Ombonat, lyxigt – och sportigt

Inredningen är typiskt Porsche. Det betyder att det är rätt ombonat och lyxigt här inne, samtidigt som det naturligtvis är sportigt.

Vi hittar många detaljer som lånats från andra Porschemodeller som tillexempel 911 och den stora suven Cayenne. Macan GTS har sportstolar som standard och det går att beställa ett speciellt GTS-paket med annat läder och med andra sömmar om man vill att det ska framgå extra mycket att man har köpt en GTS.

Porsche Macan GTS kostar från 740 000 kronor. Och när man fått upp utrustningsnivån dit man vill ha den landar nog bilen på närmare 800 000 kronor. Det är mycket pengar för en så här liten suv.

Men med tanke på hur mångsidig Macan GTS är – bilen går ju att ha till allt – är det kanske inte så farligt.

BETYG I 10 PUNKTER: Så bra är Macan GTS