Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 nov 2015 13:11

Porsche Macan GTS – betyg i 10 punkter

1. MOTOR 

Den här sexcylindriga trelitersmotorn med dubbelturbo passar Macan perfekt. Effekten uppges till 360 hästar och vridet till 500 Newtonmeter. Det finns en liten knapp som låter ljudet från maskinen sväva fritt. Med den intryckt låter motorn fantastiskt. 

 

 

2. KÖRUPPLEVELSE 

Macan är helt enkelt en grymt rolig bil att köra. Den är fantastisk på kurviga vägar med ett nästan overkligt bra grepp i framvagnen. Styrningen är exakt och känslig. Macan GTS briljerar också både när det handlar om terräng- och motorvägskörning. 

 

 

3. UTRUSTNING 

Macan GTS är rätt mycket dyrare än Macan S. En förklaring till det är att utrustningsnivån är högre.  Här finns till exempel Sport Design Package, 20-tumshjul och Porsche Active Suspension Management som standard. Bra kvalitet på alla grejer också.

 

 

 

4. KOMFORT 

Sportbilar brukar inte vara speciellt sköna att åka i. Inte terrängbilar heller. Men Porsche Macan, som är både och, är en överraskning. Bilen rör sig mjukt och fint. Man sitter skönt, utan att störas av oljud från varken vinden eller de stora hjulen. 

 

 

5. MILJÖ 

Macan GTS drar mellan 8,8 och 9,2 liter bensin per tio mils blandad körning, beroende på hur bilen är utrustad. Det betyder ett C02-utsläpp på mellan 207 och 215 gram CO2 per kilometer. Det är naturligtvis inte några siffror som imponerar på oss.

 

 

6. SÄKERHET 

Porsche leder inte utvecklingen av nya säkerhetssystem. Macan har dock testats av Euro Ncap och kammade hem fem fina stjärnor. Plus i betyget för de fina vägegenskaperna och de suveräna bromsarna. Macan GTS är utrustad med en bromsassistent.

 

 

7. DESIGN 

Jag är inte speciellt imponerad av designen på Porsche Macan. Nu när den utrustas med ett antal svarta detaljer, större hjul och med Sport Design Package ser den dock lite tuffare ut. Men jag tycker ändå inte att designen är värdig en så här bra bil.

 

 

 

8. INTERIÖR 

I Porsche Macan GTS är det ombonat och lite lagom lyxigt. Macan GTS har sportstolar som standard och det går att beställa ett speciellt GTS-paket med annat läder och med andra sömmar. Kvalitetskänslan i den här inredningen är mycket svårslagen.

 

 

9. EKONOMI 

740 000 kronor är mycket pengar, men inte för mycket för en så här pass bra och mångsidig bil. När jag lite drömmande kryssar i de tillval jag vill ha i ”min” Macan GTS landar det dock på närmare 800 000 kronor. Dyrt. Men mycket för pengarna.

 

 

10. LASTA 

Macan lastar faktiskt mer än den ser ut att göra. Med baksätet uppfällt kan man klämma in 500 liter i bak, fäller man blir siffran 1 500 liter. Lasttröskeln är rätt hög. Dragvikten är bra, 2 400 kilo. Tänk att ha en sportbil som också klarar att dra husvagnen!