Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polestars WTCC-racer kör första testvarven

Volvo S60 Polestar TC1 – här rullar tävlingsbilen sina allra första varv.
Foto: David Jakobsson
Under fredagen ska teamets andra bil klara av sin jungfrufärd, då med Thed Björk bakom ratten.
Foto: David Jakobsson
Fredrik Ekblom är väldigt nöjd med bilen: ”Känns klockrent”.
Foto: David Jakobsson
Spartansk förarmiljö.
Foto: David Jakobsson

KNUTSTORP. Här rullar Polestar Cyan Racing de allra första metrarna med sin nya WTCC-bil.

Och teamet har stora förväntningar – det här är en bil som byggts för att vinna VM.

– Det är en stor dag för mig, säger föraren Fredrik Ekblom.

Volvo gör tillsammans med Polestar Cyan Racing en av sina största motorsportsatsningar någonsin när man nu ger sig in i WTCC, FIA World Touring Car Championship. Projektet har varit i gång länge, men det är först nu under torsdagens shake down som de riktiga tävlingsbilarna – Volvo S60 Polestar TC1 – får rulla sina allra första metrar.

Först ut att testa sin bil är föraren Fredrik Ekblom, som kommer att tävla för teamet tillsammans med regerande STCC-mästaren Thed Björk. Och Ekblom är förväntansfull när han sätter på sig sin Volvomärkta hjälm och ålar sig in i bilen.

– Det känns fantastiskt! Spännade och kul, säger han.

Allra första testet av bilen

Polestar Cyan Racing är inte på Ring Knutstorp, utanför skånska Kågeröd, för att köra fort och sätta något varvrekord. Det här är ett första test för att se att allt fungerar innan det första officiella testet drar i gång i Italien nästa vecka.

Den fyrcylindriga turbomotorn, Volvo är enda team som använder motorblock och topp från standardbilar, startar som den ska och Ekblom kommer ut på den iskalla banan till teamets jubel. Det är tydligt att det är många här som har sett fram mot att se den här bilen köra. Och att få en första bekräftelse på att de är på rätt väg med sin WTCC-satsning.

Efter ett första varv kommer Ekblom in och kliver ut ur bilen. Nu gås bilen igenom. Mekanikerna letar efter något som kan ha gått sänder eller om någon av bilens alla bultar möjligen har skakat loss. Men de hittar ingen och ser nöjda ut.

”Fantastisk att köra”

Fredrik Ekblom är också nöjd, minst sagt.

– Det känns klockrent – och så är det inte alltid när man sätter sig i en ny racerbil. Allt sitter som det ska och inga vibrationer i bilen.

Berätta mer, hur är den nya bilen?

– Den är fantastisk att köra – det är en av de bästa dagarna i en racerförares liv att få ta ut en helt ny racerbil på banan. Den känns så otroligt välbyggt och den är så fantastiskt fin just nu. Det är nästan overkligt att jag ska åka omkring och krocka med andra med den snart, säger Ekblom.

Är du inte nervös, det lät inte som om du hade speciellt bra grepp när du åkte ut på den här kalla och våta banan?

– Nej, det spinner som tusan! Det känns som om det skulle vara 1 000 hästar i bilen. Men nervös kan jag inte säga att jag är. Det är mest roligt.

Under fredagen ska teamets andra bil klara av sin jungfrufärd, då med Thed Björk bakom ratten.

VIDEO: Här rullar Volvo S60 Polestar TC1 – bilen som ska vinna vm

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: