Peugeot 206 CC: Billig cab att köra året om

Foto: David Jakobsson

Sommaren är slut - men låt inte det hindra dig från att köpa en cab.

Så här års kan man göra klipp och det finns modeller som du utan problem kan köra året om.

En av de mer prisvärda: Peugeot 206 CC.

Visst knarrar och gnisslar inredningen. Visst är det lite si och så med kvaliteten. Och visst blåser frisyren sönder på alla som är längre än 170 centimeter. Men en begagnad Peugeot 206 CC kan vara riktigt billig - priserna för en bil i okej skick börjar kring 30 000 kronor. Riktigt bra för en härlig sommarbil som tack vare sitt plåttak också kan tjänstgöra som vinterbil.

206 CC kom 2001, två år efter den vanliga 206:an. Här presenterades modeller med två bensinmotorer, en på 1,6 liter och 110 hästar och en tvålitersmotor med 138 hästar. Oavsett vilken motor man väljer så får man en bil som är ganska rolig att köra. Den lilla vagnen har riktigt pigga köregenskaper, trots sin mjuka fjädring. Och styrningen är rätt kvick, vilket inbjuder till lek. Leker man för mycket kommer bilens akter gärna flygande i sidled. Vill man inte uppleva det så är det läge att satsa på ett exemplar med ESP, som inte var standard i 206 CC från början.

Vill inte sätta sin fiende

Förarmiljön i 206 CC är rätt bra. Stolarna är okej, instrument och reglage är bra placerade. I det så kallade baksätet är det en annan historia - här vill man inte ens sätta sin värsta fiende. Räkna bilen som tvåsitsig, baksätet är mer ett komplement till lastutrymmet, som faktiskt är rätt okej när taket är uppfällt.

Peugeot 206 CC är, som sagt, en billig bil som begagnad, för runt 30 000 kronor kan man hitta ett exemplar i hyfsat skick. Men man ska vara lite försiktig och inte välja första bästa bil med hittar på annons, för det finns fallgropar. Ett exempel är framvagnen, som inte sällan behöver omvårdnad. Glappande spindelleder och krängningshämmarstag som behöver bytas är vanligt. Det är dock inte så fasligt dyrt att fixa detta, men priset ska sänkas ordentligt om det är oljud från framvagnen.

På grund av att cabbar vanligen körs mindre än andra bilar bör man vara extra noga med att undersöka bromsarna och avgassystemet, som lättare angrips av rost när bilen inte används. Undersök även karossen ordentligt. Det är inte ovanligt med fula rostfläckar.

Peugeot 206 CC 2001

Pris: Från cirka 30 000 kronor.

Motor: Fyrcylindrig bensin.

Cylindervolym: 1 587 cc.

Effekt: 110 hk.

Vridmoment: 147 Nm.

Kraftöverföring: Framhjulsdrift, manuell.

Förbrukning: 7,0 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 166 g/km.

LängdxBREDDxHöjd: 3 850 x 1 670 x 1 390 mm.

Tjänstevikt: 1 230 kg.


■PLUS:

+ EKONOMI. Man hittar knappast ­någon annan hyfsat modern cabriolet med plåttak för de här pengarna.

+ KÖREGENSKAPER. Rolig att köra, framför allt med tvålitersmotorn.


■MINUS:

- BAKSÄTET. Det är inte en plats för ­människor. Kanske för ett par matkassar.

- KOMFORTEN. Det här är inte bilen för dig som prioriterar komfort. Ljudkomforten är dålig, med och utan tak.


■SE UPP MED:

! LÄCKANDE TAK. Inte så vanligt, men tråkigt. Undersök och slipp en kalldusch i framtiden.

! LÅGMILARE. Ja, det är faktiskt så att bilar mår bra av att köras. Har de mest stått stilla så kan man få obehagliga överraskningar.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: