ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Opel lanserar ny elbil – Ampera-e

Opel Ampera-e

Opel Ampera-e

1/2

Foto: Opel

Opel Ampera-e

Opel Ampera-e

2/2

Foto: Opel

Opel lanserar ny elbil – Ampera-e

Nu ska Opel lansera en ny liten elbil. Lång räckvidd utlovas för elbilen som rullar ut nästa år.

Nya Ampera-e ska också bli prisvärd enligt Opel.

Opels nya elbilssatsning Ampera-e ska lanseras 2017. Bilen finns redan i USA, där den heter Chevrolet Bolt – men här i europa får bilen Opel-emblem.

Opel har meddelat att man vill sälja bilen till ett överkomligt pris – och att bilen kommer att ha en räckvidd som är bättre än majoriteten av dagens elbilar. Bilen är femdörrars och är 417 centimeter lång – omkring 10 centimeter kortare än bilarna i Golf-klassen.

Det är inte kommunicerat hur lång räckvidden kommer att bli. Men om drivlinan blir exakt den samma som i Bolt är den teorietiska räckvidden 320 kilometer på en laddning. Batteriet är monterat under golvet och väger 435 kilo – hela bilen väger in på 1620 kilo. En elmotor på 204 hästkrafter driver framhjulen. Bilen klarar att accelerera från 0-100 på under 7 sekunder.

LÄS OCKSÅ: Tesla avslöjar pris och premiär för billiga Model 3

Tuff konkurrens i samma prisklass

– Nya Ampera-e öppnar vägen för elektrisk rörlighet genom att eliminera tidigare hinder, som högt pris och kort räckvidd", säger Opels koncernchef Dr Karl-Thomas Neumann.

Opel har inte sagt vad bilen ska kosta i Europa. Men om priserna hamnar i nivå med Chevrolet Bolt i USA har Opel några tuffa konkurrenter att se upp med.

I USA kostar en Chevrolet Bolt motsvarande drygt 330 000 kronor innan miljöbilspremier. Hamnar priserna på samma nivå i Sverige bli bilen något biligare än en BMW i3 och dyrare än Nissan Leaf. Nästa år rullar Tesla ut med sin folkmodell Model 3 – som enligt Tesla ska kosta från 35 000 dollar – omkring 310 000 kronor.