Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 mar 2012 12:38

Nyutvecklad Saab 9-3 som tävlingsbil i TTA

FYRA NYA SAABAR. Saab gör comeback i sommar med bland andra Janne "Flash" Nilsson bakom ratten.

FYRA NYA SAABAR. Saab gör comeback i sommar med bland andra Janne "Flash" Nilsson bakom ratten.

I sommar kan vi ta del av en fajt som vi knappast är bortskämda med, nämligen Saab och Volvo på samma racingbanor! I dag presenterar Flash Engineering och Team Tidö Saab 9-3 som TTA-bil.

Saab kommer i år att leva i allra högsta grad trots konkursen i januari. Fyra nyutvecklade Saab 9-3 ska nämligen delta i TTA – Elitserien i Racing 2012.

Det är TTA-teamen Flash Engineering och Team Tidö som ställer upp med Saab som en sorts hyllning till märket. Tribute2Saab kallas deltagandet. De fyra förare som bakom Saab-ratten ska ta upp kampen med Volvo, BMW och Citroën är Jan ”Flash” Nilsson, Mattias Andersson, Linus Ohlsson och en ännu ej avslöjad förare.

– Jag har längtat i 40 år efter att få se fighten mellan Saab och Volvo på racingbanan. I sommar händer det äntligen och min största dröm är att alla Saab-fans i Sverige åker till TTA-tävlingarna och hejar fram oss, säger Jan ”Flash” Nilsson.

”Fantastisk satsning”

Bakom de fyra Saab-tävlingsbilarna står, förutom de båda teamen, även Saabs återförsäljarförening och inte minst Saab Parts som överlevt Saab Automobile genom att stå på egna ben.

– Vi tycker detta är en fantastisk satsning och det är väldigt roligt att Flash Engineering och Team Tidö lyfter fram Saab som bil med denna hyllning. Det ger också oss en bra möjlighet att visa att vi lever och tar hand om Saab-bilar på 160 auktoriserade verkstäder runtom i landet, säger Thomas Sundström, direktör för svensk eftermarknad, Saab Parts AB.

Hyllas av Stig Blomqvist

Vi har på senare tid inte bortskämda med att se Saab-bilar tävla på banor runtom i världen. Annat var det förr, inte minst på 1960- och 1970-talen när Erik Carlsson ”På taket” och Stig Blomqvist hade stora framgångar i rally. Och vem minns inte Per Eklunds Pikes Peak-seger i en 9-3 år 2000.

– Utan Saab och deras hjälp hade jag inte varit den jag är inom motorsporten. Saab har varit ledande inom utvecklingen av teknik i bilar, det som händer nu är verkligen tråkigt. Därför är det extra roligt att man i TTA genom Flash Engineering och Team Tidö höjer Saab. Vem vet, kanske min son Tom Blomqvist (förare i F1-stallet McLarens ungdomsprogram) kan köra Saab en dag också, säger Stig Blomqvist, rallyvärldsmästare 1984.

Många bilder på Saabs tävlingsbil som ska delta i TTA – Elitserien i Racing ser du via bildgallerilänken här strax ovan.