Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 dec 2013 11:30

Nytt superbatteri ger räckvidd på 600 km

STENÅLDER. Ett japanskt företag har gjort ett genombrott i batteriteknik. Kapaciteten är tre gånger högre jämfört med i dag – samtidigt som kostnaden blir mycket lägre.

STENÅLDER. Ett japanskt företag har gjort ett genombrott i batteriteknik. Kapaciteten är tre gånger högre jämfört med i dag – samtidigt som kostnaden blir mycket lägre.

Japanska företaget Sekisui Chemical har utvecklat en helt ny teknik som tripplar kapaciteten jämfört med dagens batterier. …

Dessutom blir de 60 procent billigare tack vare enklare tillverkningsprocess, rapporterar affärstidningen Nikkei Asian Review.

Snart förpassas dagens elbilar till stenåldern. Japanska Sekisui Chemical har utvecklat ett nytt superbatteri som kan komma att konkurrera ut alla de batterier som används i dag.

Det nya batteriet uppges ha tre gånger så stor lagringskapacitet, vilket skulle resultera i att elbilar får en räckvidd på omkring 600 kilometer. I dag ligger exempelvis Nissan Leaf på cirka 200 kilometer.…

Enklare tillverkningsprocess

Batteriet lagrar ström med hjälp av en ny kisellegering, och Sekisui Chemical har också eliminerat behovet av elektrolyt i vätskeform. Det i sin tur leder till en långt enklare tillverkningsprocess som tar en tiondel av tiden jämfört med traditionell tillverkning. Enligt företaget kan man därför sänka batteripriset med 60 procent. Eftersom batteriet står för en mycket stor del av kostnaden i en elbil betyder det här att elbilar med det nya batteriet kan komma att närma sig konventionellt drivna bilar i pris.

Serietillverkning redan 2015

Batteriet är av filmtyp - smalt, avlång och flexibelt . Böjligheten ger stora installationsmöjligheter, inte bara i bilar, utan i alla typer av elektronik som behöver elkraft.

Sekisui Chemical inleder nu ett samarbete med flera batteritillverkare, och siktar på att det nya superbatteriet ska serietillverkas redan under 2015.

Relaterat