Nytt krav på skärpta regler för mobil i bil

Foto: Shutterstock

Regeringen får bakläxa i riksdagens trafikutskott när det gäller regler för hur man får använda mobilen i bilen.

S, MP, V och SD har gjort gemensam sak och kört över regeringspartierna i frågan om hur mobiltelefoner och annan elektronik får användas vid bilkörning. Utskottet föreslår att riksdagen ska ge regeringen i uppdrag att ta fram skärpta regler.

Regeringspartierna i utskottet har reserverat sig med hänvisning till att reglerna i trafikförordningen skärptes så sent som den 1 december förra året.

I många länder är det förbjudet att köra bil och prata i telefon samtidigt, annat än handsfree. I Sverige har oppositionen länge krävt skärpt lagstiftning och så sent som för ett år sedan uppmanade riksdagen regeringen att förbjuda användning av mobiler och annan kommunikationsutrustning som tar "betydande uppmärksamhet" från körningen och därför hotar trafiksäkerheten.

Otillräcklig åtgärd

Regeringen valde i stället att ändra kraven i trafikförordningen, men den åtgärden är inte tillräcklig, enligt det beslut som fattats av trafikutskottets majoritet bestående av S, MP, V och SD. Enligt ett pressmeddelande ligger utskottets förslag till tillkännagivande på motioner från S och SD.

I januari föll de första domarna för vårdslös användning av mobiltelefoner i trafiken. I båda fallen dömdes förarna till 1 500 kronor i böter.

TT

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: