Nytt förslag stoppar trimmade bilar

Snart kan det bli förbjudet att trimma bilar i USA.
Foto: Robert Pavsic

I jakten på att reglera avgasutsläpp från bilar har den amerikanska myndighetet EPA kanske gått ett steg för långt.

Enligt ett nytt förslag ska det inte var möjligt att byta ut delar på bilarna som kan relateras till utsläpp och förbrukning.

Det är den amerikanska organisationen Speciality Equipment Market Association, förkortat SEMA, som uppmärksammat det finstilta i ett förslag från energimyndigheten EPA.

Enligt förslaget ska det inte vara tillåtet att byta ut delar på bilen som har med utsläppsvärden och förbrukning att göra. Skrivelsen finns vid ett avsnitt som handlar om mellanstora och stora transportbilar men skulle påverka även personbilar.

När SEMA tittat närmare på följderna av förslaget så menar de att det här skulle betyda att det inte är tillåtet att modifiera vanliga personbilar för användning inom till exempel motorsport.

BILTEST: Vi kör den perfekta Sverige-Porschen – 911 4S

Slutet för all trimning och modifiering

Det här skulle få mycket stora följder även för tillverkarna av utbytesdelar och trimsatser.

Får EPA igenom sitt förslag betyder det slutet för all trimning och modifiering av personbilar - både för allmän trafik och för tävlingsbruk.

Tidigare har det funnits en överenskommelse om att bilar som ska modifieras för tävling inte behöver omfattas av de vanliga reglerna, även om de här bilarna har sålts av vanliga handlare och i övrigt hanterats på samma sätt som personbilar för trafik.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: