Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nybilar – här är bästa klippen just nu

Flera biltillverkare visade nya bilar under senhösten.

Och de modellerna har säljstart i Sverige under våren - vilket betyder högtryck i de svenska bilhallarna.

Många svenska importörer slåss nu om andelar på en växande bilmarknad. Nybilsåret 2015 kan bli ett rekordår med flera storsäljare bland nyheterna. Nya Volvo XC90 och fler varianter av populära Volkswagen Passat är bara några av de viktiga nyheterna i svenska bihallarna.

Här är de bästa nybilsklippen just nu - och några av bilarna är sänkt så mycket som 50-70 000 kronor.

1. Subaru 

Subaru Outback

Populära Subaru - Sverige är det land i Europa som där det säljs flest Subaru - har två viktiga bilnyheter i vår och båda säljs nu till introduktionspris. En Outback 2,5i Lineartronic kostar från 319 900 kronor. Vill du ha tvålitersdieseln kostar det 333 700 kronor. Nya Outback börjar säljas i Sverige helgen 21-22 mars.

Subaru har också visat en ansiktslyft Forester. Nya Forester säljs med priser från 254 900 kronor, 2,0i X, och upp till 354 900 kronor för toppmodellen med tvålitersdiesel och automatlåda. Subaru har ett bra rykte, speciellt på den svenska landsbygden, med många nöjda bilkunder. Det betyder ett relativt högt andrahandsvärde. 

Tidigare ansåg jag att Subaru tvingades ta lite väl bra betalt för bilarna i Sverige men prisökningarna har varit måttliga och i dag är även nya Subaru-bilar ett prisvärt alternativ.2. Ford

Ford Mondeo

Hos Ford är förstås nya Mondeo den stora och viktiga nyheten. Under bilsalongen i Stockholm var det lång kö vid Ford-montern och intresset är enormt stort för nya Mondeo som vi längtat efter. Prislistan för nya Mondeo börjar på 246 000 kronor. Kombitillägget är 7500 kronor.

Fords lanseringserbjudande är ett Trend-paket för 2 900 kronor i stället för 11 000 kronor eller ett Titanium-paket med SyncII för 9 900 kronor i stället för 27 200 kronor.

Men Ford-handlarna är svältfödda på affärer med Mondeos och jag gissar att det finns ytterligare bra prutmån

Även för ansiktslyfta Focus handlar det om att Ford rabatterar utrustningspaket. Nya Focus har fått ett blandat mottagande och jag skulle inte tveka på att pruta hårt på en Focus. Det finns andra bra alternativ om inte Ford-handlaren ger rabatt.3. Seat

Seat Leon X-Perience

Mycket av Seat reklam i vinter har handlat om nya tuffa Leon X-Perience - en bil som fick höga betyg när vi testkörde den för några månader sedan. Du kan för övrigt läsa hela det testet här intill. För att ytterligare visa upp bilen har Seat sänkt priset på en TDI 110 4Drive med teknikpaketet från 259 800 till 239 800 kronor. Rabatten på teknikpaketet på drygt 3 000 kronor gäller dessutom samtliga motoralternativ.

Seat har prissänkningar i motsvarande storlek även på vissa modeller av Alhambra, Leon, Ibiza och Mii. Men i vår är det Seats crosscountrymodell X-Perience som är grejen hos det spanska märket.
4. Renault

Det är en ny Megande på gång från Renault men väntan på den - och den kan dröja innan den kommer till Sverige - finns Megane med bland de bilar som fått röda priser i vår. Just nu kan du få en Megane för 149 900 kronor inklusive vinterhjul och bränslevärmare. Enligt Renaults ordinarie prislista är det en besparing på 44 000 kronor.

Lilla populära Captur har också sänkts och även där får du med vinterhjul. Pris 138 400 kronor är 25 000 under listpris.

Nästan lika mycket har priset på Clio sänkts. Från 115 900 kronor inklusive vinterhjul betyder en sänkning på 23 500 kronor.

Även Scenic och Grand Scenic har sänkts och även där får du med vinterhjul på kampanjpriset.

Årets stora nyhet från Renault handlar om den stora familjebilen Espace och jag är övertygad om att Renault kommer att ha bra rabatter och erbjudanden hela året för att hålla sin marknadsandel i Sverige.5. Peugeot

Peugeot 508 SW

Den stora kombin 508 har funnits några år i Sverige och nu slår Peugeot på trumman med vad de kallar "Sveriges lägsta pris i klassen". Priset är 209 900 kronor för en Peugeot 508 SW Active 1,6 HDi MCP i så kallad Limited Edition. Förbrukningen för storkombin är enligt EU:s körcykel låga fyra liter per tio mil. Då får du med panoramaglastak, parkeringsradar, läderratt, Bi-Xenonstrålkastare, kurvljusfunktion, farthållare, fartbegränsare, 2-zons klimatanläggning och en hel del annat.

Priset gäller den här månaden ut. Nu när hyllade 308 fått ett år på nacken kan vi också komma att se rabatter på Årets Bil 2014.
6. Mercedes

Mercedes E-klass

Nya C-klass är förstås höjdpunkten hos Mercedes i vår. Men det finns mycket annat att se på också. Mercedes har sänkt priset på E-klass till ett grundpris på 344 900 kronor för E200 BlueTEC Sedan. Och just nu ingår då utrustning som AMG Sportpaket och nightpaket, designversion Avantgarde, aktiv parkeringshjälp, större bränsletank (80 liter, dryckeshållare och multikonturstolar fram.

Mercedes har också ett specialpris på CLA Shooting Brake SE Edition. Frånpriset är 289 900 kronor och då ingår designversionen Urban Line och Bi-xenonstrålkastare.

Mercedes satsar hårt för att matcha BMW och Audi globalt vilket även kan smitta av sig på den svenska importören. För att hålla uppe försäljningen är det troligt att det kommer bra priser även på flera av de övriga modellerna i det stora utbudet.7. Kia

Kia Sorento

I väntan på nya Sorento har Kia i vinter satt ett kampanjpris på den gamla bilen. Du får en 2,2 AWD med automatlåda i en så kallad Special Edition-version fär 355 800 kronor, att jämföra med ordinarie priset 383 800 kronor. Kia har också sänkt priset på flera utrustningspaket.

Och kanske är det läge att slå till i slutet av kampanjen som sträcker sig till den 31 mars. Nya Soreno har inte fått jättebra betyg i testerna och när Kia-handlarna vill göra plats för den nya bilen kan de sänka priset på dem gamla ytterligare. Och då blir det en riktigt bra affär.
8. Hyundai

Hyundai Santa Fe

Precis som flera konkurrenter väljer Kia ett speciellt vintererbjudande som består av fyrhjulsdrift och rattvärme till ett värde av 25 000 kronor. Erbjudandet finns på modellerna ix35 och Santa Fe och gäller mars månad ut.

Det här är bilar och utrustning som handlarna inte vill ha stående i bilhallen under sommaren. Det är inte lätt att börja prata rattvärme under sommaren. Så ta en sväng till din Hyundai-handlare och nosa reda på hur många AWD-bilar som finns på lagret. 

Sen, sisådär 26-27-28 mars kanske handlaren är mogen för att spä på rabatten ytterligare. Både Santa Fe och ix35 är populära mellanklass-suvar i Sverige och fem års nybilsgaranti är mer än flera dyrare konkurrenter erbjuder.9. Opel

Opel Insignia

Pratar vi riktigt nya bilar och Opel så gäller det modellerna Astra och Corsa. Den större Insignia är lite till åren men de som äger bilen brukar gilla den. Opel har plockat ihop ett riktigt bra Insignia-paket där du får en tvålitersmotor på 250 hästkrafter, fyrhjulsdrift och så kallad FlexRide för 279 900 kronor.

Kombivarianten heter hos Opel Country Tourer och är en rejäl och rymlig bil. En fullutrustad kombi-Insignia kostar du från 299 900 kronor.

Behöver du inte ha det allra senaste så är det läge att ta en titt på Opels stora Insignia. Först under 2016 ska Opel visa en helt ny Insignia.10. BMW

BMW 1-serie

BMW kör en tydlig vinterkampanj där du får fyrhjulsdrift, XDrive, för 9 900 kronor till 1-serie, 3-serie och 5-serie. En ansiktslyft 1-serie är på väg till Sverige men i väntan på den får du en 1-serie Advantage Edition för modellerna 116i och 120d från 214 900 kronor. Det är en sänkning på närmare 50 000 kronor från ordinarie pris. På det också rabatt på xDrive och bland annat M Sport-paket.

Ännu mer sänkt är 3-serie Advantage Edition 318d och 335d som sänkts från 353 700 till 286 000 kronor. Det betyder närmare 70 000 kronor i rabatt.

BMW har också rejäla prissänkningar i vår på 5-serie 520d och 530d, X1 18d och 20d samt X3 Comfort Edition. Du kan också passa på att köpa en Z4 California Edition sDrive20i eller sDrive28i för 404 400 kronor i stället för ett ordinarie pris på 453 200 kronor.

Hos BMW-handlarna hittar du också Mini men här väljer BMW att gå på sänkta kostnader för privatleasing i stället för rena nyprisrabatter. En Mini One 3-dörrars kostar en femma under 2000 kronor per månad inklusive Pepperpaket och service.
11. Fiat

Fiat Freemont

Ni som läser ALLT OM BILAR vet att jag är svag för två Fiat-modeller, 500 och Freemont. Och okej då, nya 500X kan också räknas in där. Kul då att Fiat kör kampanjpriser på 500 och Freemont och laddar för lansering av 500X. 

Speciellt Freemont kan vara ett bra köp i vår. En 2,0 170 HK med fyrhjulsdrift kostar 299 990 kronor inklusive DVD-paket. Då får du också backkamera. Motorn är en tvålitersdiesel som sköts via en automatlåda. Nej, det är inte det senaste men det fungerar väldigt bra som stor och rymlig bil till fjällsemestern. Priset gäller till och med 31 mars och är drygt 25 000 kronor under ordinarie pris.

Freemont tillhör Fiat allra mest sålda modeller i Sverige men hittar du en AWD-bil så är jag säker på att du kan få ner priset ytterligare lite. För Fiat-handlarna är en Freemont en viktig affär.

Annons: