Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Tesla Model X äntligen presenterad

Så här ser nya Tesla X ut.
Foto: Marcio Jose Sanchez
<p>Musk har lovat mycket. Nu är frågan om den nya bilen kan hålla alla löften.</p>
Foto: Marcio Jose Sanchez
Elon Musk presenterade den nya bilen i Kalifornien.
Foto: Marcio Jose Sanchez

Lite drygt tre och ett halvt år efter det att Elon Musk visade en prototyp av Tesla Model X har bilen visats för publik.

Vid en mindre ceremoni i Fremont, Kalifornien rullade Musk fram sex leveransklara bilar till förväntansfulla kunder.

Nu är det upp till bevis för Musk och alla hans löften om den nya bilen.

Tesla Model X. Bilen som vi pratat och pratat om är äntligen här. Enligt Elon Musk skulle Model X vara lika praktiska som en minivan, lika snygg som en suv och ha mer prestanda än en sportbil.

Inga små ord inför en billansering som nu också försenats med ett år.

- När vi ser tillbaka så kanske vi tog i lite för mycket, sa Musk nu vid lanseringen.

Designen känner vi tydligt igen från den första konceptbilen. Men Musk har sparat några överraskningar. I samband med ceremonin fick amerikanska bilbranschtidningen Automotive News testköra bilen en kortare sträcka. Testföraren kunde också kolla in alla tekniska finesser - från de märkliga vingdörrarna till det motordrivna tredje baksätet.

Bättre inredning

Här är Automotive News omdömen om Model X:

Har Tesla matchat Mercedes när det kommer till interiördesign?

Tesla Model S led av en usel inredning med dålig detaljfinish. Enligt Tesla handlade det då om att Tesla hade svårt att få bra delar från underleverantörerna eftersom företaget var nytt och oprövat. Nu är det helt annorlunda - och det märks. Stolarna är betydligt bättre, ljudsystemet håller bra klass.

Men det återstår fortfarande en del innan Tesla kan nå samma detaljkvalitet som Mercedes och Audi.

Fungerar verkligen falkvingedörrarna?

Biltillverkare har försökt med dörrar som öppnas uppåt i över 60 år. Falkvingedörrarna fungerar visserligen okej men enligt Automotive News testförare känns de väldigt opraktiska. Det piper om dörrarna när de öppnas och de öppnas väldigt långsamt. Det återstår också att se om dörrarna kan hålla tätt.

Fungerar baksätet som utlovat?

Behov av stolar

För att förstå designen av Model X så behöver man förstå Elon Musk. Musk har fem söner, varav ett tvillingpar födda 2004 och ett trillingpar födda 2006. Därav behovet av många sittplatser. Model X har bra benutrymme vid andra stolsraden och en andra stolsrad som kan skjutas fram och tillbaka för att det ska gå att komma in. Stolarna i den andra stolsraden är speciella och enligt Musk "en skulptur".

Och visst är stolarna i mittraden fantastiska, snygga och komforttabla.

Känns bilen som en sportbil att köra?

Mycket av drivlinan är densamma som i Model S med två motorer och fyrhjulsdrift i kombination med tre olika batterival. 0-100 km/tim på cirka 3,2 sekunder med det omtalade insane-mode gör att vi inte betvivlar påståendet att prestandan är som en sportbil. Sen återstår det att se om Model X upplevs lika tung som Model S när det börjar att svänga.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: