ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Nya DS 3 ska vara en allsidig citybil

Nya DS3

Nya DS3

1/4

Foto: Citroën

Nya DS3

Nya DS3

2/4

Foto: Citroën

Nya DS3

Nya DS3

3/4

Foto: Citroën

Nya DS3

Nya DS3

4/4

Foto: Citroën

Nya DS 3 ska vara en allsidig citybil

Snyggare. Bättre. Trendigare.

Så utlovas den nya DS 3 vara jämfört med föregångarna.

Den franska bilmodellen premiärvisades spektakulärt i konstmuseet Louvrens glaspyramid i Paris.

Den uppdaterade DS 3 beskrivs som "en allsidig citybil, lika passande i stan som på landsvägen". Måtten är: 3,93 meter lång, 1,71 meter bred och 1,46 meter hög.

Designen är ny i form av den speciella fronten "DS Wings" med en stor kylargrill försedd med DS logo. Kromlisten omkring grillen sträcker sig som vingar ut över lyktorna. Ett nytt inslag är också de dubbla vingarna.

Dessutom finns nya möjligheter till personlig anpassning samt nya funktioner inom bland annat uppkoppling och när det gäller hjälpfunktioner.

Flera motoralternativ lanseras

När det gäller motorerna så ingår - i det svenska modellprogrammet - bland annat den 3-cylindriga turbo/bensinmotorn PureTech 110 med den senaste generationens 6-växlade automatlåda EAT6 och Pure Tech 82. Dessuom dieselmotorerna Blue HDI 100 (miljöbil) och Blue HDi 120.

DS 3 var den första av DS-modellerna som blev utrustad med DS LED VISION - en utmärkande och kraftig ljussignatur som kombinerar Xenon- och LED-teknologin. Kombinationen utlovas ge ett kraftigt och annorlunda ljus med stor spridningsvinkel , vilket ska bidra till att öka komforten vid mörkerkörning.

Kombinationen reducerar också energiförbrukningen med femtio procent vid halvljus och 67 procent vid helljus samt förlänger lyktornas livslängd. Lyktorna är dessutom utrustade med flytande blinkersljus.

LÄS MER: Efter razzian – Renault återkallar 15 000 bilar

Håller koll med en laserstråle

En annan finess är systemet "Active city brake", som motverkar sammanstötningar i trafiken vid låg hastighet och begränsar följderna. Det ingår som standard på den högre utrustningsnivån. En laserstråle, överst i framrutan, registrerar framförvarande fordon. Vid hastigheter under 30 kilometer i timmen aktiverar systemet bromsarna automatiskt för att undvika en kollision.

Den nya DS 3-versionen lanseras i Frankrike i mars och ska, enligt planerna, komma till Sverige i slutet av april. Priser och utrustning på det svenska modellprogrammet har ännu inte blivit fastställt.