Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya Audin kör själv – och hittar egen p-plats

Inför elektronikmässan CES lät man en helt förarlös Audi A7 ta sig de 90 milen från Stanford i Silicon Valley till Las Vegas för att visa hur långt man kommit med den autonoma tekniken.
Foto: Audi
Kommande Audi A8 kommer att klara att köra själv i vissa situationer i hastigheter upp till 60 kilometer i timmen – och dessutom leta upp en p-ruta och parkera.
Foto: Audi

Audis nya lyxsedan A8 kommer att börja säljas i slutet av nästa år.

Och den kommer att kunna köra själv i hastigheter upp till 60 km/h – och hitta sin egen parkeringsplats.

Det berättade VW och Audis utvecklingschef Ulrich Hackenberg på elektronikmässan CES tidigare i veckan.

Audi har pratat mycket om autonoma bilar – bilar som kan köra själva – den senaste tiden. För en tid sedan lät man Audi RS 7 Piloted Driving Concept köra i hög hastighet runt racerbanan Hockenheim i Tyskland.

Och inför elektronikmässan CES lät man en helt förarlös Audi A7 ta sig de 90 milen från Stanford i Silicon Valley till Las Vegas för att visa hur långt man kommit med den autonoma tekniken.

Nya A8 kör själv

Nu har Ulrich Hackenberg berättat om nästa steg – en produktionsbil som i vissa lägen kommer att kunna köra själv i hastigheter upp till 60 km/h – och själv kunna hitta en parkeringsplats. Det är nästa generation av A8, som kommer att få premiär under 2016.

– Vi är väldigt nära produktion. Vi kommer att finnas på marknaden med A8 i slutet av nästa år, säger Hackenberg.

Ökade hastigheter är nästa steg

Nästa steg blir att öka hastigheterna och att låta bilarna köra själva på motorväg. Enligt Audichefen kommer det dock att dröja innan vi kan köpa en Audi som kör helt själv i alla lägen.

– Helt autonom körning kommer att ta ett tag. Man behöver fler sensorer och det finns juridiska hänsyn att ta, säger Hackenberg.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: