Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 jul 2016 12:16

Ny undersökning: Så vanligt är "road rage" i trafiken

Foto: Ryan Mcvay

Blir du arg på andra i trafiken?

Då är du inte ensam.

80 procent av de amerikanska bilförarna har någon gång under det senaste året blivit förbannade, visar en ny undersökning från den amerikanska ideella organisationen för trafiksäkerhet på AAA.

Det är något med biltrafik och folks humör.

Kanske är det stressen att ta sig någonstans på kort tid, eller så kompenserar en för sin annars så lugna personlighet i vardagen.

Men om det någon gång hänt dig så är du i alla fall inte ensam.

Den ideella organisation för trafiksäkerhet i USA, AAA, har publicerat en ny undersökning som visar att 80 procent av den amerikanska befolkningen har någon gång under det senaste året blivit förbannade i trafiken.

Skadar medvetet andra bilar

Hela tre procent erkände att de medvetet gett en stöt eller rammat en annan bil, och fyra procent har gått ur bilen och konfronterat en annan förare.

– Hänsynslös körning, dålig trafik och dagliga påfrestningar i livet kan omvandla mindre frustration till ilska bakom ratten, säger Jurek Grabowski, Forskningsdirektör på AAA, i ett pressmeddelande.

 Studie: Så farliga är arga bilförare

Unga män är värst

Framför allt så är det män och unga förare i åldern 19-39 som löper störst risk att bli förbannade i trafiken. Det är tre gånger så vanligt att en man lämnar sin bil för att konfrontera en annan förare, än att en kvinna gör detsamma.

51 procent av de tillfrågade har kört upp precis bakom en annan bil i ren frustration och var tredje person gör någon form av gest till den andra föraren.

– Alldeles för många tappar sig själva i stundens hetta och det tar sitt uttryck i sätt som skulle kunna bli fatala, säger Jurek Grabowski.

 LISTA: 11 typerna i trafiken som gör oss argast

Blir allt vanligare

Ilska i trafiken, som på engelska kallas "road rage", blir allt vanligare, menar två av tre amerikaner som deltagit i undersökningen. Och 90 procent tror att deras personliga säkerhet är i fara på grund av andras road rage.

– Riskera inte att hamna i en frustrerande situation för du vet aldrig vad den andra föraren kan göra. Håll dig kall och fokusera på att komma fram till din destination i säkerhet, säger Jake Nelson, Forskningsdirektör på trafiksäkerheten vid AAA.

 Dags för säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla här