Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 okt 2006 12:51

Uppdaterad 24 okt 2006 15:04

Ny trend - försäkra dig mot fortkörning

Nu kan du försäkra dig mot fortkörningsböter. Sedan bötesbeloppen fördubblades den 1 oktober har det blivit allt mer populärt i Göteborg.
Men trafikpolisen är mycket kritisk till den nya trenden.
Intresset för så kallade fortkörningsförsäkringar har exploderat sedan slutet av september. - Vi blev tagna på sängen. Våra kunder ökade med 200 procent och siffran stiger hela tiden. En sådan ökning hade vi aldrig räknat med, säger Anders Jakobsson, sälj- och marknadsansvarig på dontworry.se.

Helt förkastligt

Mats Berndtsson, ställföreträdande trafikpolischef i Göteborg, tycker däremot att det är helt förkastligt att försäkra sig mot följderna av ett lagbrott. - Det är inte försvarbart att försäkra sig mot något som är förbjudet. Motsvarigheten är att man skulle försäkra sig från att snatta lite, eller från att betala böter för att man slagit någon. Det är en helt absurd tanke som folk aldrig skulle acceptera, säger han. Enligt Mats Berndtsson finns bara ett sätt att få stopp på företagen som erbjuder "försäkringar" mot fortkörningsböter. - Det är att helt enkelt förbjuda dem. De som startar sådana här firmor bara för att tjäna pengar tar inte sitt samhällsansvar. Också på finansinspektionen är man kritisk. - Det är inte okej att försäkra sig mot lagbrott, säger Helena Östman, informationschef på myndigheten.

Inga garantier

Finansinspektionen godkänner inte försäkringar där premien utfaller vid en brottslig handling. Företagen räknas inte som försäkringsbolag och slipper därmed myndighetens krav. Några garantier för att premien utbetalas finns därför inte. Men företagen som säljer de så kallade försäkringarna anser inte att de gör något fel och att detta skulle kunna leda till att de uppmuntrar brott. - Man kan helförsäkra bilen, inte åker man ut och krockar för det. Det här är samma sak. Men vi tar det ekonomiska ansvaret, kunden får stå för det moraliska, säger Anders Jakobsson.