Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 aug 2014 13:05

Ny rapport: Bilarna som är lätta att hacka

Jeep Cherokee.

Jeep Cherokee.

1/3

Foto: Jeep

Cadillac Escalade.

Cadillac Escalade.

2/3

Foto: Cadillac

Infiniti Q50.

Infiniti Q50.

3/3

Foto: Infiniti

Förr var det trojanska hästar och datorvirus. Nu gäller det att se upp för att din nya bil hackas av utomstående – speciellt om du kör en Cadillac, Infiniti eller Jeep, varnar amerikanska experter.

Det är säkerhetsexperterna Charlie Miller and Chris Valasek som vid Black Hat-konferensen i Las Vegas i en rapport pekar ut Jeep Cherokee från 2014, Infiniti Q50 2014 och Cadillac Escalade 2015 som de mest lätthackade bilarna.

Både Nissan- och Chrysler-koncernen säger sig undersöka rapporten och åtgärda felen om de verkligen existerar, enligt Automotive News. General Motors, dit Cadillac tillhör, har dock valt att inte kommentera rapporten.

Via trådlöst nätverk

Säkerhetsexperterna har själva inte hackat sig in i bilarna. Rapporten bygger i stället på potentiell möjlighet att via trådlöst nätverk och blåtand hacka sig in och ta kontroll över och skada bilen. Därför menar Miller och Valasek att bilarna kanske ser lätthackade ut, men att de i själva verket kan ha en säker kod som skydd. Det kan därför betyda att varken Jeep, Infiniti eller Cadillac är osäkra, men rapporten belyser åtminstone ett troligt kommande problem. För vad händer när någon hackar sig in i din självkörande bil?

De mest hack-säkra bilarna uppges vara Audi A8 2014, Dodge Viper 2014 och Honda Accord 2014.

Relaterat