Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 maj 2016 13:39

Nu vill svensken ha husbil

Husbilarna kör om husvagnarna – och försäljningen fortsätter att öka.

Husbilarna kör om husvagnarna – och försäljningen fortsätter att öka.

Foto: iStockphoto

FRITID. Allt fler svenskar väljer husbil för sommarens campingliv. Friheten med husbil lockar framför allt äldre som tröttnat på att sköta om sommarstugan eller fixa med båten.

– Det är en grupp som växer. De har god hälsa, stadgad ekonomi, är resvana och språkkunniga och fortfarande pigga på nya äventyr, säger Lars Erik Paulsson på Husvagnsbranschens riksförbund (HRF).

Husbilen blir allt mer populär. Hittills i år har 1 630 husbilar registrerats – mot 1 218 husvagnar, enligt HRF. Husbilsregistreringarna ökar också i snabbare takt. Jämfört med förra året har antalet nyregistrerade husbilar stigit med nästan 23 procent, mot 14 procent för husvagnarna.

Ny bransch

– Husbilsbranschen är fortfarande relativt ny i Sverige. Det förekom husbilar på 1980-talet, men sedan rasade försäljningen under den ekonomiska krisen på 1990-talet och återhämtade sig inte förrän vid millennieskiftet. Så husbilsbranschen är bara 15 år gammal i Sverige, säger Lars Erik Paulsson.

För tio år sedan var husbilarnas andel av nyregistreringarna på den totala fritidsfordonsmarknaden 26 procent – i dag har den stigit till 56 procent.

Att husvagnarna inte ser samma uppsving har sin förklaring.

– Sverige är världens husvagnstätaste land, marknaden börjar bli mättad. Och husvagnar har en väldigt lång livslängd, säger Lars Erik Paulsson.

Flexibilitet

Fortfarande är det totalt sett fler som har husvagn än husbil. 2015 fanns totalt cirka 282 100 husvagnar mot 79 300 husbilar i Sverige. Husvagnar lockar i större utsträckning barnfamiljer, medan husbilar främst lockar blivande eller nyblivna pensionärer. Inte minst är det en prisfråga, husbilar är generellt dyrare.

– Husbilen har en större flexibilitet och möjliggör andra typer av utflykter. Husvagnen är mer lämpad för stillaliggande campingliv, säger Lars Erik Paulsson.

Sugen på en ny bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här