Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 apr 2016 11:22

Nu tvingas mc betala p-avgifter

Snart införs avgift på mc-rutorna i Stockholm.

Snart införs avgift på mc-rutorna i Stockholm.

Foto: Kadri Oliver Alkan / iStockphotos

Nu avskaffas gratis parkeringsrutor för mc och moped klass 1 i Stockholm.

Avgiften för centrala Stockholm blir 10 kronor i timmen.

– I alla andra städer i världen gör man det enklare för fordon som tar mindre plats, men i Stockholm gör man tvärtom, lyder kritiken från Sveriges Motorcyklister, SMC.

Stockholms stad ska genomföra en stor parkeringsreform. I dag presenteras det slutgiltiga förslaget som ska klubbas igenom i vår. Och nu blir det riktigt dyrt för dem som jobbpendlar med mc eller moped klass 1 till Stockholms innerstad. De särskilda mc-rutorna, som är gratis i dag, kommer att avgiftsbeläggas. 10 kronor i timmen – motsvarande upp till 2000 kronor i månaden för jobbpendlarna.

– I utredningen pratar man om att minska biltrafiken, och av någon anledning likställer man mc och moped klass 1 med personbilar. I alla andra städer i världen förenklar man för fordon som tar mindre plats, men i Stockholm gör man tvärtom, säger Maria Nordqvist, politisk sekreterare på SMC till Allt Om Bilar.

”Ska man ha skinnställ i kollektivtrafiken?”

SMC påpekar att Stockholms stad inte har bjudit in motorcyklister och mopedister till fokusgrupper när de har utformat förslaget.

– Mc och moped nämns ingenstans i utredningen, förutom att man ska börja ta ut avgifter. Man har inte gjort någon konsekvensutredning eller analys, säger Maria Nordqvist och fortsätter:

– Ska mc-förare ställa sig på infartsparkeringen och ha skinnställ i kollektivtrafiken?

Bortplockade registreringsskyltar

En av konsekvenserna kommer bli att de som kör moped klass 1 kommer att parkera vid cykelställ och helt enkelt plocka bort registreringsskylten, tror Maria Nordqvist. Hur mc-förarna kommer att agera törs hon inte svara på, men gissar att en protestaktion av något slag kommer att genomföras.

– Förslaget är inte grundat i verkligheten, det handlar bara om att ta in avgifter, säger Maria Nordqvist.

Avgifterna för mc gäller inte bara innerstaden. I och med att man nu ska införa p-avgifter i förorterna kommer mc och moped klass 1 också omfattas. I områden som får den lägsta taxan ska tvåhjulingarna betala lika mycket avgift som personbilar.

Byta bil mot mc? Se vad du får för din bil här!