Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu kommer de nya registreringsskyltarna

Nu kommer de nya registreringsskyltarna.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Så här ser de nya skyltarna ut.
Foto: Transportstyrelsen

Nytt år, nya registreringsskyltar.

Nu meddelar Transportstyrelsen att man är inne i slutfasen av införandet av de nya plåtarna.

– Vår avsikt är att införa de nya numren den 15 januari, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson till SVT Nyheter Dalarna.

De klassiska registreringsskyltarna med tre bokstäver och tre siffror är ett lika givet inslag på de svenska vägarna som raggmunk med fläsk på en vägkrog.

Systemet har varit i bruk sedan 1972 – men är nu på väg ut.

Anledningen är att det ”bara” finns 500 000 kombinationer kvar, vilket gör att myndigheten nu inför en ny typ av plåtar där den tredje siffran byts ut mot en bokstav.

Så här ser de nya skyltarna ut.
Foto: Transportstyrelsen

Kombinationerna på väg att ta slut

Förändringen innebär att antalet kombinationer ökar från drygt 12 miljoner till hisnande 39 miljoner – en nödvändighet i tider då många hushåll har fler än en bil.

– Vi gör av med 500 000-600 000 kombinationer per år i det tempot vi håller nu, sa Cristofer Kärrdahl, verksamhetsledare på Transportstyrelsen, till TT i september.

De gamla kombinationerna håller på att ta slut.
Foto: Transportstyrelsen

”Vi är inne i slutfasen”

Nu meddelar Transportstyrelsen att bara veckor återstår innan den första bilen med den nya registreringsskylten rullar på svensk asfalt.

– Arbetet pågår och vi är inne i slutfasen. Vår avsikt är att införa de nya numren den 15 januari, men det kommer nog ta nån vecka längre innan vi ser de nya skyltarna ute på våra vägar, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson till SVT Nyheter Dalarna.

Myndigheten meddelar också att bilägare med de gamla skyltarna inte påverkas av förändringen – som bara gäller när nya fordon tilldelas ett registreringsnummer.

”Det innebär att ingen behöver byta ut sin registreringsskylt. Registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror kommer även fortsättningsvis att återvinnas när de blir lediga”, skriver Petra Engvall, kommunikatör på Transportstyrelsen, i ett mejl till Expressen.

Även bilister som drömmer om en personlig registreringsskylt kan sova lugnt om natten, då den möjligheten kommer finnas kvar även med det nya systemet. Enligt TT har personliga registreringsskyltar ökat, och pryder i dagsläget 14 790 fordon i landet.

Annons: