Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu har tre toppchefer tvingats bort från VW

Utvecklingschefen på Audi, Ulrich Hackenberg, till vänster, tvingas bort från Volkswagengruppen. Också VW:s USA-chef lämnar sin post.
Foto: Jerry Mendoza

Huvuden har börjat rulla inom VW-koncernen efter dieselskandalen.

Tre höga chefer har tvingats sluta där utvecklingschefen Ulrich Hackenberg är det allra tyngsta namnet.

Ny vd utses i dag och favorit till jobbet är Porsche-chefen Matthias Müller.

Det började med att VW-koncernens vd Martin Winterkorn självmant lämnade sin post i onsdags. Sen har det fortsatt.

Redan har tre höga chefer tvingats lämna sina jobb i spåren av dieselskandalen.

Av dem är nuvarande utvecklingschefen på Audi, Doktor Ulrich Hackenberg, det allra tyngsta namnet. Hackenbergs namn har nämnts med stor respekt i bilvärlden och hans presskonferenser och intervjusessioner under de stora bilsalongerna har för många varit hela salongens stora höjdpunkt.

Hackenberg står bakom mycket av utvecklingen av motorer och växellådor inom hela VW-gruppen.

LÄS MER: Nya regler kan stoppa dieselmotorer i bilar

USA-chefen bland de första att gå

VW:s USA-chef Michael Horn var en av de allra första som fick sparken och hans jobb väntas Skodas Winfried Vahland få. Vahland får det mycket svåra jobbet att försöka rädda det lilla anseende VW har kvar på den amerikanska marknaden.

I går rullade en åtta år gammal reklamfilm från VW i sociala medier där man skämtade friskt med VW:s slogan att smutsiga dieslar var historia.

Vahland måste också på något sätt rädda den helt färska lanseringen av VW Passat i USA.

Styrelsen ska utse efterträdare i dag

VW:s styrelse träffas i dag och högst på dagordningen är vd-frågan. Enligt uppgifter sent i går kväll väntas styrelsen utse Porsches nuvarande chef Matthias Müller till ny vd, trots att Müller. har ett förflutet som strategichef inom Volkswagen-märket.

Förutom Müller nämns också Herbert Diess.

Diess som varit VW-märkets chef sedan i juli och kommer direkt från BMW och han är den i ledningsgruppen som har minst beröring med skandalen. Förutsatt att inte BMW är nästa märke att bli avslöjat som fuskare. Då ligger även Diess illa till.

Svenska höjdare med kopplingar till VW-koncernen

SEB:s vd Annika Falkengren sitter med i VW-koncernens så kallade överstyrelse. Uppdraget har kritiserats av Aktiespararna.

Scanias förre vd Leif Östling var till och med i våras medlem i VW:s koncernledning. Han tvingades lämna uppdraget efter att han kritiserats av fackklubbarna. I dag är Leif Östling en del av VW-gruppens lastbilsstyrelse.

Volvos vd Håkan Samuelsson har även han ett förflutet inom VW-gruppen då han till och med 2009 var chef för lastbilsjätten MAN. Samuelsson fanns inom VW-gruppen när beslutet om den omtalade mjukvaran togs.

Scanias nuvarande vd Per Hallberg har även han insyn i VW-koncernens beslut men Scanias vd har fått mindre inflytande i den nya lastbilsorganisationen under lastbilschefen Andreas Renschler.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: