Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är cd-spelaren på väg bort från bilen

Foto: Thinkstock

Cd-spelaren göms allt oftare undan i bilen, och kan snart vara på väg bort helt. Biltillverkarna behöver utrymmet på instrumentbrädan till annat.

Den populära cd-spelaren i bilar kan snart vara ett minne blott. Utvecklingen går långsamt mot att den byts ut mot annat som kräver plats på instrumentbrädan, rapporterar USA Today.

De biltillverkare som fortfarande har cd-spelare i sina bilar väljer ofta att gömma undan dem i bilen. Det kan handla om att flytta den från instrumentbrädan till mittkonsolen, eller rentav att lägga den i armstödet eller handskfacket.

Lyssnar med telefon

Anledningen till cd-spelarens försvinnande från bilen är dels att folk nu använder sig lika mycket av teknikprylar som mp3-spelare och smartphones som cd-skivor när de lyssnar på musik i bilen. Men det finns också en rent praktisk orsak, nämligen att det är bekvämare för biltillverkarna att stå över cd-uttaget.

Klaus Busse, chef för insidedesignen på Chrysler, säger till USA Today att cd-spelare och andra tekniska prylar genererar värme och tar plats, vilket bland annat påverkar hur man kan dra kanalerna för luftkonditioneringen. Packar man alltför tätt riskerar systemet att överhettas.

Dessutom behöver biltillverkarna i dag allt mer plats för pekskärmar och annan modern utrustning.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: