Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 okt 2016 15:53

Nissan ska utmana de stora med lilla Micra

Helt nya Nissan Micra

Helt nya Nissan Micra

1/3

Foto: Nissan

Nissan Micra

Nissan Micra

2/3

Foto: Nissan

Nissan Micra

Nissan Micra

3/3

Foto: Nissan

TANNISHUS. Nissan lutar tungt mot storsäljarna Qashqai och Navara sedan mellanklassmodellen Pulsar snabbt glömts bort.

Nu storsatsar Nissan på lilla Micra som till och med ska kunna hota etablerade VW Polo och Renault Clio.

Nissan började från grunden när de utvecklade och byggde nya Micra och de lät också ett antal utvalda journalister följa arbetet inför visningen och lanseringen på bilsalongen i Paris. Vi hälsade på Nissans ingenjörer under vintertester i Finland, på utvecklingsavdelningen i London och på tester tillsammans med konkurrentbilar i Barcelona.

I Paris berättade Sverige-chefen Jordi Vila hur viktig den här nya modellen är även för den svenska marknaden. Och inte minst handlar det om att stärka Nissans varumärke och närvaro ute på våra vägar.

Vi som minns 1980- och 1990-talet minns en populär småbil som passade perfekt som andrabil i en familj med en stor Volvo, BMW eller Mercedes. Som mest sålde Nissan cirka 170 000 Micra per år i Europa.

Men 2000-talet var inte lika framgångsrikt. Den fjärde generationen av Nissan Micra började säljas 2011 men den runda designen och dåliga vägegenskaperna ratades av köparna.

Betyg i 10 kategorier – så bra är nya Micra

Nissan har börjat med ett tomt blad

Jag kan förstå att Nissan började med ett tomt blad, det behövdes verkligen.

Storleksmässigt har Micra växt och därmed också skaffat sig en rad nya och starka konkurrenter. Koncernsyskonet Renault Clio är en men främst siktar Nissan på giganterna i klassen, Ford Fiesta och Volkswagen Polo.

Och visst har Nissan lyckats. Micra ser betydligt roligare och häftigare ut än både Polo och Fiesta. Interiören har tydligt släktskap med Qashqai med fina detaljer och en lika tydlig som fräck design. Bildskärmen och gränssnittet mot föraren liknar också det vi sett i Renault Clio. Clio och Micra byggs i samma fabriker men delar än så länge inte plattform. Det är först nästa Clio som kommer att få samma plattform som Micra.

Motorerna har vässats och i testbilen jag kör under Årets Bil-testerna i Danmark, bara en vecka efter visningen i Paris, sitter en liten rapp trecylindrig bensinare på ynka 899 cc och 90 hästkrafter. Växellådan är femstegad men har en vettig utväxling vilket betyder att jag inte letar efter sexan speciellt ofta, inte ens i hög fart.

Motorljudet finns där i kupén men både rulljud och vindbrus har isolerats bort hyggligt för att vara en billig småbil.

Betyg i 10 kategorier – så bra är nya Micra

Kan konkurrera på allvar

Micra är lätt understyrd vilket ger en trygg känsla på vägen. Jämfört med en Renault så hittar Nissan med samma delar och sätt att bygga upp bilen inställningar som tar föraren lite närmare bilen. Det är lite mer direkt och lite snabbare i reaktionerna. Möjligen har Nissan gått lite för hårt fram och satt fjädringen aningen hårt.

Nya Micra är både längre och bredare än den gamla modellen, men något lägre, och de nya måtten har använts för att öka på utrymmet både i baksätet och i bagageutrymmet. Och trots att bilen blivit lägre är det gott om plats uppåt.

Men framför allt är det en lagom fräck design och en enkel och trevlig inredning som gör att Nissan Micra på allvar nu kan konkurrera med lite röriga Ford Fiesta och lite tråkiga VW Polo.

Betyg i 10 kategorier – så bra är nya Micra

3 Konkurrenter:

Renault Clio 35/50

Ford Fiesta 35/50

Volkswagen Polo 32/50