Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 mar 2014 08:00

Nissan Qashqai: Så bra är nya generationen

Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai.

1/7

Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai.

2/7

Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai.

3/7

Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai.

4/7

Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai.

5/7

Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai.

6/7

Nissan Qashqai.

Nissan Qashqai.

7/7

Nissan har börjat sälja nästa generation av succémodellen Qashqai.

Men sedan introduktionen av första versionen av Qashqai 2007 har konkurrensen hårdnat.

Rejält.

Qashqai tillverkas i Sunderland för den europeiska marknaden och sedan säljstarten 2007 har Nissan räknat in 1,5 miljon sålda bilar i Europa. Så jag förstår om Nissans designers och ingenjörer närmare sig projektet Qashqai generation två med viss försiktighet. Tre saker ska sälja bilen:

1) Design.

Såklart. Alla biltillverkare ritar och ritar för att få rätt proportioner. Nissan har gjort Qashqai lite, lite lägre och lite, lite bredare men hela 47 mm längre. Måtten har använts klokt för att ge lite mer benutrymme och huvudutrymme i baksätet.

Designern har ritat linjer och veck på sidan av bilen för att den inte ska se så klumpig ut. Det lyckas väl sisådär - jag är rädd att nya Qashqai har lite för tråkig design jämfört med konkurrenterna.

2) Teknik.

Och oj vad Nissan plockat in finesser. Säkerhetspaketet och förarassistanssystemen kan jämföras med vilket premiummärke som helst. Nästan hela Volvo City Safety ryms i Safety Shield. Och det finns kameror och rörelsedetektorer och parkeringssystem.

3) Chassikontroll.

Innerhjulen bromsas vid kurvtagning, du får hjälp att starta i backe och aktiv motorbroms hjälper till att bromsa mjukt. Du kan se de fyra olika chassikontrollpunkterna på femtumsskärmen.

Gillar inte lådan

Jag valde att testköra 1,6-liters dieselmotorn för att få tillfälle att köra den nyutvecklade Xtronic automatlådan. I grunden är det en CVT-låda, alltså en steglös automat, och ni som läst andra tester jag gjort med den lådan vet att jag inte gillar CVT något vidare, för att uttrycka det diplomatiskt.

Xtronic har utvecklats för att likna en stegad automatlåda vid acceleration - i stället för CVT-lådans steglösa motortjut. Och det fungerar. I alla fall bättre än CVT, mycket bättre. Jag föredrar fortfarande en tätstegad automatlåda men Nissan har gjort underverk på CVT-lådan - tack för det.

 

Klicka här för att se våra betyg på Nissan Qashqai.

 

Klicka här för att läsa fakta om Nissan Qashqai.

Relaterat