Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 feb 2016 16:20

Nissan Leaf utsedd till bästa miljöbilen

Nissan Leaf blev den stora segraren i omröstningen om Miljöbästa bil 2016.

Bilmodellen kom etta i båda tävlingsklasserna.

Nissan Leaf blev både bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi samt bästa valet för företaget.

– Nissan Leaf är en mycket värdig vinnare. Att Sveriges miljöbilsexperter placerar den i topp i båda tävlingsklasserna är ett bevis på deras stora respekt för Nissans elbil, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna bilister, den miljödrivna motororganisationen som arrangerar omröstningen.

Gröna bilister nominerade 35 bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa bil 2016. För valet stod en oberoende expertjury. Här är bilmodellerna som lyckades bäst samt juryns motiveringar:

Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi

1. Nissan Leaf

"Världens mest sålda elbil har blivit bättre genom att den nu fått längre räckvidd, upp till 25 mil, vilket räcker för de flesta resor. Ska du längre - ta tåget och kombinera med hyrbil/taxi. Har högsta möjliga säkerhetsbetyg och är klart billigare än flera konkurrenter."

2. Renault Zoe

"Liten elbil till litet pris, batterierna leasas separat till en konstnad som ungefär motsvarar vad det skulle kosta att tanka bensin eller diesel. Räckvidden har nu förlängts och laddtiden kortats."

3. Skoda Octavia G-TEC

Gas-Passatens arvtagare; lite stor men billigare, nästa 40 mils räckvidd på gas och sedan fullstor bensintank om man är i delar av landet med dålig gastillgång. Lågt pris, hög säkerhet, förnuftigt och klimatsmart."

 

LÄS MER: Elbilar –  köpguide till bästa bilmodellen

 

Bästa valet för företaget

1. Nissan Leaf

"Leaf signalerar att man tar ansvar! Världens mest sålda elbil har blivit bättre genom att den nu fått längre räckvidd, upp till 25 mil, vilket räcker för de flesta resor. Eldrivna versioner av vanliga kompaktbilar är ungefär lika bra men kostar faktiskt något mer och har dessutom lågt marknadsföringsvärde eftersom det inte syns att dessa bilar är eldrivna."

2. Volvo V60 Bi-fuel

"Lite under radarn har det börjat tillverkas gasbilar på Torslanda igen, och V60:n i gasform är superstark, supersnabb och lyxig. För de flesta blir den i praktien klimatsmartare än den mycket dyrare laddhybriden V60 Twin Engine, eftersom bara de första milen går på el, medan alla mil kan gå på klimatsmart fordonsgas."

3. Tesla Model S

"Förvisso stor, tung, dyr, med relativt höga driftskostnader och dåligt serviceutbud - men också själva symbolen för en medveten aktör som vill ligga i framkant och en mycket effektivare budskapsbärare än att spendera motsvarande pengar på reklam."

Dessutom arrangerade Auto Motor & Sport - i en öppen omröstning - Folket val. Där segrade Tesla Model S med fyrhjulsdrift. Tvåa kom Tesla Model S med tvåhjulsdrift och trea miljövinnaren Nissan Leaf.

Relaterat