Nej, den här staden är bara en kuliss

Foto: Austin Thomason
Foto: Austin Thomason
Foto: Austin Thomason
Foto: Daryl Marshke
Foto: Scott C. Soderberg

Det är många som vill ta ledningen i utvecklingen av förarlösa bilar.

Nu har University of Michigan byggt upp en avancerad stadsmiljö för att kunna testa dem snabbt och säkert.

"Mcity", som kulissen heter, är specialdesignad för att testa om bilarna klarar av hinder som kan uppstå i vardagen. På det cirka 130 000 kvadratmeter stora området finns det ett vägnät med korsningar, rödljus, hus och hinder som ska likna människor i rörelse. Där ska ny teknik testas innan bilarna släpps ut på riktiga vägar.

– Mcity är en säker, kontrollerad och realistisk miljö där vi ska ta reda på hur vi kan realisera deras fantastiska potential snabbt, effektivt och säkert, säger Peter Sweatman, chef för universitetets center för fordonsforskning.

Flera biltillverkare investerar

Även små hinder – som övertäckta vägskyltar och vägmarkeringar som skrapats bort – finns i Mcity. På anläggningen ska man bland annat testa infrastrukturen mellan de olika självkörande bilarna, det vill säga hur de kommunicerar med varandra.

Flera stora biltillverkare – däribland GM, Ford, Toyota, Honda och Nissan har redan investerat motsvarande cirka 8,6 miljoner kronor vardera i projektet. Företagen ska sedan få använda innovationerna som utvecklas på universitet.

Kulissen kommer att användas i kombination med tester i riktig trafikmiljö.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: