Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 aug 2012 09:38

Nätt brittisk sportbil med gigantisk diesel

DIESEL I SPORTBILSKLÄDER. Lilla Trident Iceni Grand Tourer har en jättediesel under huven.

DIESEL I SPORTBILSKLÄDER. Lilla Trident Iceni Grand Tourer har en jättediesel under huven.

Den gamla brittiska biltillverkaren Trident ska visa upp Iceni Grand Tourer om ett par veckor. Mest uppseendeväckande med bilen är monstret som sitter under huven...

Trident Cars var en brittisk biltillverkare på 1960- och 1970-talen. På senare år har företaget återuppstått med ett par olika ägarkonstellationer och för fem år sedan presenterades modellen Trident Iceni.

I dag meddelar Trident Vehicles, som företaget numera heter, att man på bilutställningen Salon Privé i London i början av september ska visa upp en uppgraderad version av Iceni som med ett tilläggsnamn heter Iceni Grand Tourer.

Turboladdad V8-diesel

De klassiska och böljande formerna må vara blickfångare, men det är under huven som det riktigt sevärda finns. Iceni Grand Tourer har nämligen för biltypen något så udda som en dieselmotor. Och inte vilken dieselmotor som helst, utan ett monster från GM med en slagvolym på... håll i dig... 6,6 liter!

Denna turboförsedda V8-dieselmotor har modifierats för att kunna köra på biodiesel. Låter det tråkigt? Läs då följande specifikationer: 430 hästkrafter och 1 288 newtonmeter! Men det är i standardutförande. För den som lägger order på en Iceni Grand Tourer kan beställa uppgraderingspaketet som ger bilen 660 hästkrafter och 1 424 newtonmeter att leka med. Galet!

Blixtsnabb men supersnål

I standardutförande går 0-100 km/h på 3,7 sekunder och toppfarten anges till ungefär 320 km/h. Hur snabb Iceni Grand Tourer är med uppgraderingspaketet vet vi inte.

Vid 110 km/h ligger motorns varvtal på under 980 r/min. Då drar den bara 0,49 liter diesel per mil.

 

Intresserad? Hör då av dig till Trident så bygger de en Iceni Grand Tourer till dig för motsvarande 790 000 kronor. Fler bilder på detta brittiska monster hittar du via länken här intill.