Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 mar 2016 16:14

"Mystisk felkod på min Volvo V70"

Foto: - - / GRATISBILD

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Problem med dörr

Jag har en Audi A6 -08 som inte vill öppna förardörren när man öppnar med fjärrkontrollen. Det är ganska irriterande att få öppna dörren från andra sidan varje gång. Det är inga problem att öppna med handtaget inne i bilen, det är bara vid användning av fjärrkontrollen. Vad kan problemet vara ?

Bernt Larsson

JONAS: Hej Bernt. Det låter som du har fel på en låskista/centrallåsmotor. Men det kan även vara ett kabelbrott i dörren eller liknande.

Lustigt fel

Jag har en 850 96 T-5R som har ett lustigt fel med sig. När jag ställer bilen efter att ha varit ute och kört så kan den ibland läcka kylarvatten från diverse anslutningar mellan slang och kylare. Det kan bli en pöl på 1-3 deciliter som försvinner. Detta spelar ingen roll om jag har kört hårt eller lugnt utan det känns som att övertrycket letar sig förbi ändå. Har bytt slangar, termostat, topplockspackning, vattenpump, locket på expansionsskärlet (om övertrycksventilen skulle vara knas). Fortfarande samma fel. Dock så går det att köra 30-40 mil i ett svep utan att det försvinner mer eller mindre vatten. Detta händer endast när bilen stängs av.

JONAS: Hej. Detta låter ju mycket märkligt. Om det finns ett läckage så bör det framkomma både vid körning och/eller stillastående bil, (med motorn i gång främst). Testa att provtrycka systemet med varm motor och se om du kan hitta det då.

Mystiskt med felkod

Jag har en V70 06 på 14 500 mil. Ibland när jag har backat ut från garaget och hoppar ut för att stänga garagedörren och ska köra i väg så kan " Service för abs/antisladd erfodras" dyka upp.  Jag vet inte varför det kommer upp. Det har dykt upp ett tiotal gånger och det går inte att "nolla" felkoden i bilen utan jag får köra och sen när jag startar bilen igen så har felkoden försvunnit. Jag hittar inget fel med diagnos verktyg. Det känns som att det dyker upp om jag är lite snabb med att backa ut och dra handbromsen när jag har vinklat lite på hjulen. Har läst någonstans om att det finns något i ratten som känner av om hjulen står rakt eller inte och samkör detta med hjulen.

Martin

JONAS: Hej Martin. Det kan eventuellt vara så att något av bakhjulen låser sig och hjulen därmed snurrar olika mycket när du backar så bilens abs-enhet får olika hastighetssignal från hjulen. Testa att inte dra handbromsen i garaget eller när du stannat till och se om det blir någon skillnad.

Säkringen bränner

Jag har ett märkligt fenomen på min V40 03T. Säkringen till bakljusen på luckan bränner så fort jag sticker i en ny. Jag har kopplat bort allt som säkringen går till, även nivåinställningen till ljusen fram. Jag har också kopplat bort reglagen i bilen, men den bränner i alla fall. Har du någon idé?

Patrik

JONAS: Hej Patrik. Kortslutning/brott på någon av kablarna till bagaget eller ärg i lampsockeln kanske?

Gasen svarar inte

Jag har en vito 2012 . Den startar som vanligt och går på tomgång men när jag har den på växelläget och vill gasa så svarar den inte.  Plus att temperaturlampan lyser fast den är inte varm. Tack för hjälpen om du kan hjälpa mig på nåt svar.

JONAS: Hej. Vet inte om du menar varningslampan för hög motortemperatur? Vet heller inte om du har en manuell eller automtisk växellåda så jag får lite svårt att komma på någon anledning till ditt problem. Om det är en automat kanske ventilhuset i lådan varnar för något fel som gör att bilen inte driver. Är det en manuell så kanske kopplingen är slut.

Bilen dör

Min v50 2.0d -05 startar inte, eller den startar och sen dör den efter ett par sekunder. När den har dött så kommer det ganska kraftigt med rök från undersidan av motorn, vänstra sidan någonstans. Efter många startförsök så händer det att den går i gång. När den väl gått i gång så funkar den mer eller mindre felfritt i ungefär en vecka, sen vägrar den starta igen och lika mycket rök tittar fram. Har testat att riktigt köra ur bilen på lägre växlar för att se om den var lite "blötare" än vad den ska vara. Har även testat att ha bilen inne i varmgarage för att se om det kan vara någon ispropp, men det funkade inte.

Har även lossat avgasröret innanför partikelfiltret för att se så det inte är igensotat.

Tror att det började så här när första dagarna med vinterkylan kom. Är också rätt mycket luft i bränslesystemet.

JONAS: Hej. Luften i bränslesystemet måste ju bort först och främst. Dock om du kört den en bit borde det vara löst. Om det däremot kommer MER luft i systemet måste du börja kontrollera bränsleslangar/rör/tryckventiler/pump och se varför den suger in luft. Det är nog i så fall hela lösningen till bekymret. Luftläckage på insugssidan är också ganska vanligt förekommande på moderna dieslar.

Går halvtaskigt

Jag har en Volvo v40 som låter konstigt på tomgång och går halvtaskigt. Vad kan det vara för fel?

JONAS: Hej. Dåligt med information om bilmodell, bensin eller diesel, årsmodell med mera. Men VVT-enheten på bensinarna runt 2002-2006 var ett vanligt fel. Men som sagt, jättesvårt att gissa med så pass lite bakgrund.

Gratis bilvärdering: Se aktuellt värde på din bil