Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 mar 2019 19:23

Musk har avslöjat Teslas nya elektriska bilmodell

Elon Musk på scen med nya bilen.

Elon Musk på scen med nya bilen.

1/3

Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

De första bilarna kommer förmodligen någon gång under 2020.

De första bilarna kommer förmodligen någon gång under 2020.

2/3

Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN

3/3

I fredags offentliggjorde Tesla sin nya elbil Model Y.

Bilen, som är Elon Musks femte bilmodell är en mindre slags suv och företaget siktar på att han den första varianten av bilden ute på marknaden 2020.

– Det är tydligt att de vänder sig mer mot massproduktion, att sälja fler bilar. Inte nödvändigtvis iögonfallande häftiga sportbilar, eller suvar, utan fler bilar för alla, säger Jan-Erik Berggren, Expressens motorexpert. 

Teslas vd Elon Musk har presenterat företags senaste bilmodell.

Den nya bilen är en mindre typ av suv.

– Det är en bil i helt rätt storlek, det är det som alla vill ha. Det är den mest populära biltypen, säger Jan-Erik Berggren.

Enligt CNN kommer den billigaste varianten av bilmodellen ligga på runt 39 000 dollar, alltså runt 360 000 kronor. Vill man ha den dyraste varianten får man vara redo att gå över en halv miljon kronor.

Teslas nya bil Model Y.

Foto: TESLA

Kan komma ut på marknaden 2020

Men exakt när bilarna släpps är oklart. Under visningen menade Musk att den första varianten förhoppningsvis finns till försäljning 2020 – och något senare än så i Europa.

– Lyckas de med det så är det ju väldigt bra. Det är viktigare nu att komma ut snabbt för konkurrensen hårdnar ju, säger Jan-Erik Berggren. 

Och många frågetecken kring bilen återstår dock. CNN uppger att det ännu inte är klart var bilarna kommer att tillverkas och hur snabbt Tesla kan jobba för att möta efterfrågan

Enligt Jan-Erik Berggren blir det också spännande att se vilken nivå Tesla lägger sig på när det gäller att göra bilen självkörande. Även där menar han att konkurrensen har hårdnat och att Volvo är en av Teslas stora konkurrenter.