Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 jun 2018 16:45

MP: Förbjud bensin och diesel i Stockholm till 2030

Katarina Luhr har varit miljöborgarråd i Stockholm sedan valet 2014.

Katarina Luhr har varit miljöborgarråd i Stockholm sedan valet 2014.

1/2

Foto: Karin Röse

Diesel- och bensinpumparna kommer inte finnas kvar om 12 år om Miljöpartiet får bestämma.

Diesel- och bensinpumparna kommer inte finnas kvar om 12 år om Miljöpartiet får bestämma.

2/2

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL BILDBYRÂ / /IBL [DOWNLOADED]

Miljöpartiet i Stockholm vill förbjuda all försäljning av bensin och diesel inom stadens gränser till 2030, alltså redan om 12 år. De skriver i sitt valmanifest att man vill skärpa de redan ambitiösa klimatmålen som antagits av Stockholms stad, bland annat genom att förbjuda mackar från att sälja diesel och bensin.

Partiets ambition är att det år 2040 inte ska rulla några fossildrivna bilar på Stockholms gator, och som en del i det vill man få bort möjligheten att tanka fossilbränslen redan om tolv år. Förbudet gäller, förutom bensin och diesel, alla fossila drivmedel som inte uppfyller miljökraven.

–– Vi har ett mål att Stockholm ska var fossilbränslefritt 2040, och då är det helt rimligt att det inte ska gå att tanka fossila bränslen i staden. Klimatarbetet går långsamt och Stockholm har chans att vara i framkant. Vi vill att Stockholm tar på sig ledartröjan och visar var skåpet ska stå, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) till Stockholm Direkt.

Enligt Miljöpartiet skulle ett förbud mot försäljning av bensin och diesel inte leda till att mackarna i Stockholm tvingas stänga, eftersom det fortfarande kommer att vara tillåtet att sälja biogas och E85.

– Vi vet inte hur framtidens mix kommer att se ut, men vi satsar främst på biogas och el i det framtida Stockholm. Vi tror också att det kommer att finnas etanol och biodiesel, säger Katarina Luhr till Stockholm Direkt.

LÄS MER: V: ”Förbjud försäljning av diesel- och bensinbilar 2025”

Intensiva diskussioner om miljözoner och dieselförbud 

Just nu ser dock utsikterna för E85 inte ljusa ut i Sverige. Länge var Golf Multifuel den enda bilen som såldes i Sverige som gick att köra på E85. Men i april tog Volkswagen beslut om att sluta sälja modellen i Sverige.

Samtidigt som Miljöpartiet föreslår förbudet mot försäljning av bensin och diesel är diskussionerna om miljözoner i huvudstaden i full gång. Medan Miljöpartiet, Vänsterpartier och Feministiskt Initiativ driver på för ett snabbt införande av omfattande miljözoner vill Sverigedemokraterna inte ha några miljözoner och resterande partier är tveksamma. En utredning om miljözonerna blir klar i oktober – månaden efter valet.

LÄS MER: Trängsel och parkeringsbrist: Här är politikernas lösningar

Hård kritik från Moderaterna

Förslaget om förbud mot mackar som säljer fossildrivmedel möter hård kritik från den politiska oppositionen.

– Det är verklighetsfrånvänt vansinne. Vi är överens om att ställa om fordonsflottan enligt den tidsplan som är fastlagd, men det här vittnar om att Miljöpartiet inte har en aning om vilka behov människor har, säger oppositionsborgarråd Cecilia Brinck (M).

Hon varnar dessutom för att ett förbud i Stockholms stad bara skulle flytta problemet någon annanstans.

– Är det bättre att för klimatet att människor som kör i Stockholms innerstad tvingas köra fram och tillbaka för att tanka?, frågar hon sig.