Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Motorsport

Publicerad 22 dec 2016 13:25

Volkswagen snart tillbaka i rally-VM

Jan-Erik Berggren tippar att VW snart är tillbaka i rally-vm, kanske med Skoda.

Jan-Erik Berggren tippar att VW snart är tillbaka i rally-vm, kanske med Skoda.

Foto: VW

Toyota höll sig borta från rally-VM i 17 år.

Jag är övertygad om att Volkswagen-gruppen kommer tillbaka snabbare än så.

Sanningen bakom det plötsliga avhoppet är lite annan än bara vanlig krishantering.

Mercedes Nico Rosberg slutade som regerande världsmästare i formel 1 och Volkswagen beslutade att hoppa av rally-VM efter ett beslut i den högsta företagsledningen.

Bilsportvärlden hade en egen stopp-start för någon sekund efter de plötsliga beskeden men var snabbt tillbaka i vanliga hjulspår igen.

För Rosberg handlade det om att det fick vara nog medan VW förklarade avhoppet med att det inte gick att förena ett omfattande sparprogram med en sportslig miljardsatsning. Det pratas om att 30 000 bilarbetare i Europa ska bli av med jobbet när sparpaketet fått full effekt.

Förklaringen var så naturlig att alla gick på den. Och det är såklart delvis sant att den stora dieselskandalen fått stora konsekvenser hos en av världens allra största och mest framgångsrika biltillverkare. Men jag tror inte en sekund på att det handlade om att spara pengar.

Finns andra förklaringar bakom avhoppet

Om VW velat spara pengar hade de snabbt, snabbt sålt sin färdigutvecklade 2017-bil till högstbjudande för att få tillbaka utvecklingspengarna. Nej, sanningen bakom avhoppet är den här:

* Ny ledning. Volkswagen och dess olika bilmärken har bytt ut i det närmaste hela sin ledning och det finns många nya personer med nya idéer på olika platser i koncernen. Och alla de nya vill börja med ett vitt papper. Det är lätt att ett projekt som ett rally-VM-team lever sitt eget liv där enda sättet att förändra det är att döda det.

* Ny inriktning. Det är tydligt att elektrifiering har blivit det nya ledordet inom VW-gruppen och alla satsningar ska på något sätt knytas till elbilar. VW har redan börjat prata om ett WRC-e, alltså en VM-serie med elbilar. Det har också pratats allt mer högljutt om rallycross med elbilar - Rallyx-e - som en verklighet inom något år. Vill man driva på utvecklingen mot elbilar är det också bättre att stå utanför, att kunna säga: "gör ni så här så kommer vi tillbaka".

* Vunnit allt. Volkswagen har dominerat rally-VM totalt de senaste åren och var på väg mot två nya vinnarsäsonger. Sanningen är att VW på sätt och vis var på väg att segra sönder hela rally-VM och dödat intresset.

* Ge och ta. Ford, Citroën, Toyota och Hyundai har alla fyra satsat på nya bilar och de vill ha lite mer av rampljuset. VW gjorde de här fyra en tjänst när de hoppade av - en tjänst de kommer att få tillbaka på annat håll i bilvärlden.

* Ny struktur. VW-gruppen har vunnit mycket på att vara med i rally-VM men när de kommer tillbaka kan det i stället handla om något annat varumärke, till exempel Skoda. Det skulle passa varumärkesstrukturen bättre om Skoda tävlade mot Ford och Toyota i rally och VW till exempel körde racing mot andra premiumbilar.

Inom något år vet vi de nya positioneringarna

När det här skrivs vet vi inte om Mattias Ekström får fortsätta med Audi i rallycross-VM - och även den satsningen kommer att rymmas i hela VW-gruppens nya varumärkesstrategi. Inom något år vet vi hur VW tänkt sig att positionera de olika bilmärkena i koncernen och då vet vi också var pusselbiten rally-VM passar bäst in.

Bakom alla de här punkterna ligger ett stort arbete med att peka ut framtiden för Volkswagen som en av världens största leverantörer av transportlogistik. I det arbetet och i den strategin är till och med en miljardsatsning på rally-VM fickpengar som man kan göra lite som man vill med.

LÄS OCKSÅ: Här är Toyotas nya rallysatsning

Relaterat