Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Motorsport

Publicerad 9 dec 2017 17:00

Så ska Volvo försvara VM-titeln i bilracing

Foto: / POLESTAR CYAN RACING

Förra veckan vann Volvo och Thed Björk Sveriges första VM-titel i bilracing.

Volvo blev också bästa team i serien.

Men det är inte klart om Volvo kommer att fortsätta eller vad en eventuell satsning ska heta.

– Vi får titta på det här, men jag tycker inte att Polestar är en sportbil, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

Volvo har tävlat i bilracing under olika namn genom året. Det senaste teamet heter Volvo Polestar Cyan Racing. Men Volvo har sedan tidigare meddelat att de inte längre vill tävla i bilracing. Och namnet Polestar har utvecklats till ett renodlat elbilsmärke. 

Den serie som Volvo vann med Thed Björk i fredags ska också förändras och mister sin VM-status under 2018 och 2019. Först 2020 kan det bli en ny VM-serie.

Volvos vd Håkan Samuelsson berättade under Stora Bildagen att Volvo ska fundera på sin sportsponsorsatsning.

– Det var väldigt kul att Thed Björk vann, fantastiskt. Men vi ska se över hur vi ska göra med det här. Polestar är enligt mig ingen sportbil utan en progressiv och uppkopplad elbil, sa Håkan Samuelsson.

LÄS MER: Thed Björk – en ödmjuk vinnare

Behövs nya bilar

Volvo Polestar Cyan Racing har tävlat med S60 bilar men ska de vara med i den nya serien WTCR så krävs det en helt nybyggd bil. I WTCR ska bara de så kallade TCR-bilarna, av samma typ som körs i STCC, få vara med.

– TCR-reglementet är jättebra och det är ett bra beslut att byta till det med WTCR. Detta öppnar väldigt många dörrar för oss i framtiden, men det innebär förstås att man måste tänka igenom på ett bra sätt hur vi genomför det bäst strategiskt sett, säger Polestars chef för motorsportsatsningen Alexander Murdzevski Schedvin.

– Därför har vi inget definitivt besked i dagsläget annat än att vi ser fram emot att vara tillbaka på banan med teamet längre fram. Vi kommer att släppa mer information under Q1 2018.

Volvo har tidigare sagt att den enda racingserie som är aktuell i framtiden är elbilsserien Formel E. Nästa höst skapar Jaguar en enhetsklass för sin nya elbilssuv I-Pace där tävlingarna ska köras tillsammans med Formel E.