Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Motorsport

Publicerad 20 jan 2017 08:59

Mattias Ekström får försvara VM-titeln

Den här veckan avslöjade Mattias Ekström att han får stöd av Audi för att försöka försvara VM-titeln från ifjol.

Den här veckan avslöjade Mattias Ekström att han får stöd av Audi för att försöka försvara VM-titeln från ifjol.

Foto: Audi

Nu börjar motorsportsäsongen 2017 på allvar.

Och vilken säsong det blir.

Mattias Ekström får fabriksstöd från Audi och ställs mot Real VW med Kristoffersson och Solberg i en klassisk fight. Eller kan Jenson Button överraska?

Monte Carlo-rallyt som dundrar igång i dag markerar starten på motorsportåret.

Monte är extra intressant i år med flera förare i nya bilar.

Sebastien Ogier var snabbast på shake down där både Citroën och Hyundai såg ut att ta det väldigt försiktigt. Men Ogier visade i alla fall att omställningen från VW till Ford inte verkar bli svår.

Norrmännen surar lite för att varken Andreas Mikkelsen eller Mads Östberg har fabriksstyrningar i år men Östberg kommer med en Ford till Svenska rallyt och Mikkelsen tror jag ligger närmast till för att få ihop en privat VW-satsning.

Red Bull TV - finns hos alla med Apple TV bland annat - sänder mycket från rally-VM i år och även SVT finns med på ett hörn med sina sändningar. SVT storsatsar förstås sen på Svenska rallyt i februari som får bättre tv-bevakning än på många år.

Våra svenska stjärnor Pontus Tidemand och Emil Bergkvist, håller till i WRC2-klassen där Mikkelsen ser ut att bli svårslagen. Det vore förstås kul med svenskar i WRC-bilar men se bara på Mikkelsen och Östberg hur tufft det är att slå sig in där.

Stenhård fajt i rallycross

I Sverige handlar det i stället om rallycross. Förra veckan presenterade VW Sverige sitt Real VW med Johan Kristoffersson och Petter Solberg i samma team. Och den här veckan avslöjade Mattias Ekström att han får stöd av Audi för att försöka försvara VM-titeln från ifjol.

Mattias fanns med på Idrottsgalan med sin bil och allt och hade förstås gärna berättat nyheten där och då men Mattias fick tyvärr se golfaren Henrik Stenson ta hem utmärkelsen "Årets manlige idrottare". Nu blev det "bara" ett enkelt pressmeddelande från Audi Sport.

Att Audi, som skrotat sin Le Mans-satsning, stöttar Mattias Ekström fullt ut visar vilket förtroende de har för svensken. Mattias krävde mer eller mindre en rejäl insats från Audi för att fortsätta med rallycross och han fick som han ville. På sikt tror jag att Audi ser Ekström som en viktig pusselbit för att få rallycrossen att gå över till elbilar. Jag gissar också att VW-satsningen med Kristoffersson och Solberg bygger mer på pengar från VW-handlarna och om att köpa tjänster från VW:s gamla rallyavdelning medan Ekströms kontakt med Audi Sport når längre in i VW-gruppens utvecklingsavdelning.

Ute på rallycrossbanorna 2017 kvittar det vilket. Där kommer det att bli stenhårt mellan Audi och VW. Vi ska verkligen inte räkna bort varken Peugeot eller Ford men till att börja med är det Ekströms Audi alla behöver slå för att bli världsmästare 2017.

***

Jenson Button klev ur sin F1-Honda och direkt in i en rallycross-Honda. Tillsammans med tusenkonstnären och entreprenören Andreas Eriksson ska nu Button se om rallycross är något han klarar av. De första rapporterna skvallrar om att det kan bli en och annan tävling 2017 och en rejälare satsning 2018. Jenson Button i rallycross-VM skulle verkligen sätta fart på intresset i Storbritannien och jag tror att även Honda skulle må bra av lite mer marknadsföring.

***

Hängde ni på mitt NFL-tippande förra veckan? Jag plockade alla fyra kvartsfinalerna och vilka fina matcher vi fick se. Semifinalerna spelas så här:

New England Patriots-Pittsburgh Steelers samt Atlanta Falcons-Green Bay Packers.

Steelers har ett grymt anfall med flera spelar i toppslag. Jag hoppas på Patriots och Tom Brady men jag tror tyvärr att Steelers överraskar. I den andra semin behöver Packers QB Aaron Rodgers göra en ny supermatch för att laget ska ha en chans mot Falcons grymma offensiv. Rodgers var magiskt bra mot Dallas förra veckan och han gör allt rätt just nu. Det blir en tråkigare final utan Matt Ryans Atlanta Falcons men som man säger i NFL: bra offensiv vinner matcher men bra defensiv vinner mästerskap. Sluttipset blir därför Steelers mot Packers i Super Bowl 51.

***

Jag skrev i veckan apropå att Mercedes värvar Valtteri Bottas från Williams att finländaren är för snäll för att vara teamkamrat med Lewis Hamilton. Då brann det förstås i brevlådan. Finländare är patriotiska F1-fans. Men Bottas kommer att få det svårt att hävda sig mot Hamilton. Se också upp för Max Verstappen och Sebastian Vettel. Det är tre hänsynslösa förare som står mellan Bottas och segrar i F1 2017.

LÄS MER Jan-Erik Berggren: Inte alla drömlag vinner