Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Motorsport

Publicerad 1 sep 2017 21:56

Kristoffersson snabbast inför dramat i Frankrike

Johan Kristoffersson vann i Höljes i somras och med en ny seger kan Kristoffersson i praktiken säkra VM-titeln redan på söndag i Frankrike.

Johan Kristoffersson vann i Höljes i somras och med en ny seger kan Kristoffersson i praktiken säkra VM-titeln redan på söndag i Frankrike.

Foto: TONY WELAM / VOLKSWAGEN

32 år.

Så länge väntade vi på en stor VM-titel i bilsport.

Men Johan Kristoffersson kan tänker inte vänta så länge, inte alls.

När Mattias Ekström förra året vann VM-titeln i rallycross var det första gången sedan 1984 som Sverige tog en stor internationell bilsporttitel, ja, om vi räknar bort dragracing och ett par juniortitlar i rally och gokart.

Men Johan Kristoffersson är inte en kille som väntar. Inte länge i alla fall. Kristoffersson har dominerat årets rallycross-VM och han har imponerat i alla detaljer.

När Volkswagen Sverige presenterade sin storsatsning i vintras – avslöjad i Expressen – var det många som såg Petter Solberg som försteförare i det som kallades Real Volkswagen. Och med tanke på VW:s nya storsatsning på fotboll räknar jag med att de nu också förstår den liknelsen. Kristoffersson har manövrerat bort Solberg och varit årets klart snabbaste förare – på flera olika banor.

Johan Kristoffersson kommer till Frankrike och helgens tävling med tre A-finalsegrar i rad, fyra totalt i år. Teamkompisen Solberg har vunnit en A-final och resterande tre, de inledande tävlingarna, hade Mattias Ekström som etta.

Alla lopp räknas men kan Kristoffersson behålla sin fina form även över helgen i Frankrike ska det mycket till för att han ska tappa titeln. Speciellt som Solberg håller andraplatsen totalt. DTM-ledaren Mattias Ekström, som valde bort ett race för att köra i DTM, är trea och kommer säkert att satsa på seger i varje tävling men också lägga all kraft på en totalseger i det prestigefyllda tyska mästerskapet.

Rallycross-VM kör efter helgen i franska Lohéac vidare till Riga, Estering strax utanför Hamburg för att avrunda i Sydafrika i november där 29-årige Johan Kristoffersson kan få fira en välförtjänt VM-titel.

***

Ni kanske minns hur Thierry Neuville slarvade bort segern i Svenska rallyt i vintras. När Neuville till slut jagat ifatt Sebastien Ogier var oturen, eller oskickligheten, framme igen i Tyskland senast. Nu är Neuville 17 poäng bakom Ogier igen. Estländaren Ott Tänak – som gav mig en åktur på shakedown i Värmland, är trea efter karriärens första delsegrar på Sardinien och i Tyskland.

***

Minnesota Twins har 20-10 som facit i augusti och det räcker just nu till en wild card-plats. Men Twins har totalt sju viktiga matcher mot utmanaren Kansas City Royals i september som kommer att avgöra om det blir slutspel eller inte. Flera andra lag jagar också Twins.