Gokartkrisen i Järfälla akut – lösningen blockeras

Gokart är inkörsporten för unga till all form av bilsport.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Världsstjärnorna ställer nu upp för att försöka rädda gokartbanan i Järfälla utanför Stockholm.

Banan kan rivas redan om en dryg vecka efter politisk oenighet och trots att en färdig lösning för motorklubben och banan finns färdig.

– Järfällas kommunalråd Claes Thunblad säger nej eftersom förslaget kom in en dag för sent, säger Stefan Carlqvist från Järfälla Motorklubb.

Nyblivne världsmästaren i bilracing, Thed Björk, är bara en i raden av svenska bilsportstjärnor som ställer sig bakom kravet på att rädda gokartbanan i Järfälla. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Rickard Rydell och Linus Lundqvist har alla stöttat motorklubbens försök att få till en lösning i sista stund.

För redan den 1 januari kan grävskopor börja gräva bort banan för att etablera en parkeringsplats för containers och lastbilar på området.

– Vi har arbetat i två år för att hitta en lösning mellan de tre berörda kommunerna som har intresse av området och med den förening som äger marken, berättar Järfälla MK:s Stefan Carlqvist.

– I förra veckan hade vi också en lösning på gång men Järfälla kommun med kommunalrådet Claes Thunblad stängde dörren och sa att förslaget kom fram ett dygn för sent.

KAK stöttar motorklubben

Nu pågår ett försök att få Järfälla kommun att sitta med i slutförhandlingar. Både Stockholms kommun och Sollentuna kommun är redo men behöver få med sig Järfälla i en lösning.

– Vad vi har framme är en lösning där vi kan arrendera marken i två år till och under tiden förhandla fram en slutgiltig lösning. Vi måste göra allt vi kan för att inte banan förstörs, säger Stefan Carlqvist.

Även Kungliga Automobilklubben stöttar Järfälla MK. KAK har långtgångna planera på ett integrationsprojekt för ungdomar som vill prova på motorsport och gokart och KAK:s förtroendevalda har varit med i räddningsförsöket och förhandlingarna om banans fortlevnad de senaste två åren.

– Det vore en stor förlust om motorbanan försvann. Många ungdomars fritidssysselsättning skulle gå förlorad och Stockholmsregionen skulle stå utan en riktig tävlingsbana. Ska unga som vill hålla på med motorsport tvingas flytta, frågar sig KAK:s generalsekreterare Wilhelm Douglas.

Thed Björk berättar i en film på Järfälla MK:s Facebooksida att han vann sitt allra första SM-guld på banan i Järfälla och att gokartsporten betyder mycket för ungdomar som vill börja med motorsport. 

Stefan Carlqvist tror och hoppas att det ska gå att förhandla fram en lösning de sista dagarna på året.

– För oss och andra som är involverade känns det konstigt att det ska falla på att ett mejl kom fram en dag för sent. 

Annons: