ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Fernando Alonso Indy-fyra på träningen i morse

Publicerad 19 maj 2017 09.02
Allt om bilar>Motorsport
Michael Andretti, till vänster, coachar Fernando Alonso i Indy500.

Michael Andretti, till vänster, coachar Fernando Alonso i Indy500.

Foto: MICHAEL CONROY

Indy500 har inte varit så här spännande sedan Kenny Bräcks dagar.

Fernando Alonso var fjärde snabbast på den sista träningen och inför kvalet i natt har Alonso en bra chans. 

Jag vill påstå att spanjoren är tillräckligt snabbt för att vinna loppet.

Ni har säkert hängt med i Fernando Alonso och Hondas flirt med Indy500. F1-stjärnan avstår Monacos Grand Prix för att ställa upp i en annan klassiker. Och det kan bli succé direkt. Alonso har tränat flitigt och han är nu tillräckligt snabb för att kunna vinna hela loppet.

Sen återstår det att se om Alonso också klarar av trafiken ute på banan och det taktiska spelet. För Indy500 är något helt annat än de F1-lopp som Alonso är van vid. Alonso har också i många år kört lite bakom tätfighten och inte trimmats i de snabba besluten och de tvära kasten som kan betyda seger eller tredjeplats.

Indy500 är till viss del ett lopp där bränslestrategin spelar en stor roll. Jag vill minnas att när Kenny Bräck vann 1999 så hade han en mer eller mindre perfekt strategi för att få bränslet att räcka precis till mål medan några av konkurrenterna på slutvarven tvingades i depå en extra gång.

Indy500 är också väldigt oförutsägbart där en krasch lång bak i fältet tio varv från mål kan förändra allt på någon sekund. 

Fernando Alonso kör Indy500 för att försöka bli den andre föraren i historien att vinna de tre klassiska loppen Indy500, Le Mans 24-timmars och Monaco Grand Prix. Många har försökt men det är bara Graham Hill som lyckats. Hill vann Indy500 1966 efter ett dramatiskt lopp.

Mario Andretti hade pole position den gången och nu är det Marios son Michael som ska coacha Fernando Alonso till seger.

Jo, Alonso har kvar att köra och vinna även 24-timmarsloppet på Le Mans, som även det är ett väldigt ovisst lopp där det gäller att pricka rätt bil rätt år – och ha rätt teamkamrater som inte förstör allt. 

Men ändå – om jag ska ranka Alonsos segerchanser i Indy500 jämfört med Le Mans så tycker jag att Indy är svårare att vinna. Alonso kan mer eller mindre plocka vilken vinnarbil han vill i långloppet och på Le Mans är det i praktiken bara en handfull bilar som kan vinna.

På Indy500 är mer eller mindre alla som startar segerchans. Kvalet körs den här helgen och loppet om en vecka.

***

Minnesota Twins toppar fortfarande överraskande American League Central före World Series-laget Cleveland Indians. Twins hade en imponerande matchserie mot just Indians men har de senaste dagarna haft svårt med Colorado Rockies, även om det blev knapp seger i mors. 

***

Ni missar väl inte att hänga med i rallycross-VM? Det ser ut att bli en väldigt tuff fight om VM-titeln mellan Mattias Ekström, fyra senast, och Johan Kristoffersson, som vann. Kul också att Timmy Hansen börjar parkera på pallen allt oftare.