Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Motorsport

Publicerad 17 aug 2017 15:29

Berggren: På söndag kan vi ha en svensk rallyvärldsmästare

Pontus Tidemand kan bli världsmästare i WRC2.

Pontus Tidemand kan bli världsmästare i WRC2.

Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Förra året blev Mattias Ekström världsmästare i rallycross.

Och på söndag kan det vara dags igen.

Pontus Tidemand kan säkra titeln i den tuffa rallyklassen WRC2.

Tidemand har redan vunnit juniorvärldsmästartiteln och det prestigefyllda Asien-mästerskapet men att vinna totalsegern i WRC2-klassen skulle vara 26-åringen från Charlottenbergs största bedrift hittills.

Nej, det är inte "riktiga" rally-VM men det är så nära man kan komma. Och vad du än tävlar i och med så går det inte att göra så mycket mer än att vinna.

LÄS MER: Inbördeskriget i F1-stallet Sauber är inte över 

Nu betyder tyvärr inte en titel i WRC2-klassen att vägen till rally-VM ligger öppen för Tidemand. Både hur svårt och lätt det är att ta sig in i något av toppstallen i VM-serien bevisas av Pontus två kompisar i norska Even Management. 

Andreas Mikkelsen var en toppförare i VM med Volkswagen men när VW hoppade av VM efter dieselskandalen hamnade Mikkelsen i kylan. Då hjälpte varken sträckvinster, ett bra marknadsvärde eller ens VM-segrar. Först under våren och sommaren har Mikkelsen lyckats klämma sig in i Citroën-stallet i vissa tävlingar.

LÄS MER: Vi behöver rensa i hyrbilsdjungeln

Glöm inte Kristoffersson

Esapekka Lappi var påläggskalv i Toyota-stallet när han fick chansen att hoppa in tidigare i år. Och i bara sin fjärde VM-tävling lyckades han att vinna totalt. Att det var hemmatävlingen i Finland gjorde förstås inte bedriften sämre.

Lappi sitter troligen i en Toyota under hela 2018, allt annat skulle vara tjänstefel av teamchefen Tommi Mäkinen.

Tyvärr gäller inte samma logik för varken Tidemand eller Mikkelsen vilket visar hur viktigt det är med svenska team och sponsorer i rally-VM-serien.

Vi ska förstås inte glömma ytterligare en framgångsrik förare i Even Management: Johan Kristoffersson.

VW-stjärnan har dominerat tuffa rallycross-VM i sommar och är på väg att köra till sig världsmästartiteln från Mattias Ekström.

 

***

Och apropå Ekström – med fyra helger och åtta race kvar att köra leder Mattias Ekström DTM-serien före teamkamraten René Rast. I helgen körs DTM på Zandvoort. 

***

Det har varit en skakig sommar för baseballaget Minnesota Twins. När laget var på väg till slutspel bytte de till sig några viktiga spelare. Då kom formsvackan och Twins valde att sälja. Sen vände det uppåt igen och med en stark avslutning kan Twins nu bjuda lag som Kansas City Royals och New York Yankees tufft motstånd om en wild card-plats. 

***

NFL laddar för säsongspremiär och spelar i helgen andra omgången av totalt fyra försäsongshelger. Flera skador på viktiga spelar har stört försäsongen och vi kommer att få se sena värvningar för att rädda några av lagens chanser. Regerande mästarna New England Patriots är stora favoriter och många tror att laget ska kunna gå obesegrat till Super Bowl i Minneapolis i februari.

***

Ni missar förstås inte filmen Superswede – om Ronnie Peterson. Filmen finns på biografer runt om i landet och vad tyckte om filmen kan ni läsa här. Vill ni se och höra Ronnies dotter Nina så är hon gäst i TV4:s Nyhetsmorgon fredag 18 augusti.