ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Alonsos omöjliga krav på teamet

Fernando Alonso har satt press på McLaren-Honda inför de nya kontraktsförhandlingarna

Fernando Alonso har satt press på McLaren-Honda inför de nya kontraktsförhandlingarna

1/1

Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alonsos omöjliga krav på teamet

Efter succén i Indy500 har McLarens F1-stjärna Fernando Alonso pratat klarspråk om sin framtid.

McLaren behöver visa att de kan vinna race före september om de ska behålla Alonso i teamet.

Det är i praktiken ett omöjligt krav.

På många sätt var det en ny och mera avslappnad och rättfram Fernando Alonso vi fick se i depån inför och under Indy500 förra månaden. Och Alonso verkar ha tagit med sig den nya stilen tillbaka till Europa.

Fernando Alonso fanns med bland den grupp förare som intervjuas på scen inför varje F1-lopp och i Montreal gav Alonso flera klara besked om sin framtid – i sporten och i teamet.

* McLaren behöver vinna för att lyckas med de nya kontraktsförhandlingarna. Alonsos kontrakt går ut efter den här säsongen och han vill se att teamet tar en seger senast i september för att han givet ska fortsätta. På frågan om han slutar om McLaren inte vinner svarade Alonso att man inte kan säga något med 100 procents säkerhet men att vinna en tredje F1-titel är det han fokuserar på.

* Alonso håller med McLarens teamchef Zak Brown när denne säger att tålamodet med Honda som motorleverantör håller på att ta slut och att McLaren är nära gränsen.

* Alonso kan inte tänka sig 25 F1-lopp per säsong, då lägger han av. Däremot kan han fortsätta om kalendern omfattar lika många lopp som i dag.

* Och till sist, om Alonso inte tävlar i formel 1 är han övertygad om att han kan bli en vinnare i alla andra serier i världen.

LÄS MER: Unge svensken får superchans i F1 

Det är ord och inga visor och det är i praktiken ett tack-och-hej-då till McLaren. För att hela fältets näst sämsta team ska kunna vinna redan i sommar är en omöjlighet. Det kan inte ske, aldrig, inte en chans. 

Frågan är då varför Fernando Alonso gör det här utspelet. Är han lovad en plats i Mercedes eller Ferrari? Är McLaren lovade en motor från Mercedes? Det här är de enda tre alternativen som finns för att Fernando Alonso ska kunna stanna i F1 och vinna tävlingar och en tredje VM-titel.

Hur som kommer Fernando Alonsos uttalande att sätta fart på spekulationerna om vem som kör var nästa år. Silly season i F1-depån kommer att starta tidigt och det handlar i första hand om de stora teamen: Mercedes, Ferrari och McLaren. Möjligen kan en het Max Verstappen också vara med och konkurrera om de lediga topplatserna.

***

Marcus Ericsson var med på samma intervjustund som Alonso och sa att Kanadas Grand Prix i Montreal är något av hans favorittävling. Bra. Marcus behöver självförtroende och en bra skjuts i fighten med teamkompisen Pascal Wehrlein.

***

Missa inte helgens rallycrosstävling i norska Hell. Vi kommer att bjudas på en ny dramatisk fight mellan Mattias Ekström, Johan Kristoffersson och Petter Solberg. Med Timmy Hansen som joker.

***

Felix Rosenqvist jagar sin första seger i Formel E när elbilsserien i helgen kommer till Berlin. 

***

Minnesota Twins studsade tillbaka efter förlusterna mot sensationen Houston Astros och besegrade Los Angeles Angels med 3–1 över fyra matcher. Men två förluster till Seattle Mariners svider och Twins är 3–7 på de senaste tio inför ett tufft junischema. Cleveland Indians jagar Twins och vill åt förstaplatsen i MLB American League Central.