Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Motormännen varnar för VW-motorer

VW Golf. Bilmodellerna som berörs är av modellår 2006-2014, samt har 1.2TSI eller 1.4TSI motor.
VW Polo. Bilmodellerna som berörs är av modellår 2006-2014, samt har 1.2TSI eller 1.4TSI motor.
Audi A3. Bilmodellerna som berörs är av modellår 2006-2014, samt har 1.2TSI eller 1.4TSI motor.
Audi A1. Bilmodellerna som berörs är av modellår 2006-2014, samt har 1.2TSI eller 1.4TSI motor.
Foto: David Jakobsson
Skoda Octavia. Bilmodellerna som berörs är av modellår 2006-2014, samt har 1.2TSI eller 1.4TSI motor.
Skoda Fabia. Bilmodellerna som berörs är av modellår 2006-2014, samt har 1.2TSI eller 1.4TSI motor.

Volkswagens TSI-motorer riskerar att rasa.

Det är konsumentorganisationen Motormännen som nu går ut och varnar för flera bilmodeller från Volkswagengruppen.

– Hade problemet uppstått i USA hade Volkswagen kallat tillbaka bilarna med en gång och åtgärdat felet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.

Volkswagengruppen står för en stor del av nybilsförsäljningen i Sverige. Flera modeller ligger på topp-10-listan över de mest sålda bilarna i landet.

Men alla kunder är inte nöjda med sina bilar. Tidigare har bland andra ALLT OM BILAR uppmärksammat problemen med kamdrivningen hos Volkswagens TSI-motorer. Det handlar om bilar från modellår 2006 till 2014 som har någon av bensinmotorerna 1,2 TSI eller 1,4 TSI.

Riskerar totalhaveri

Motorerna, som sitter i flera modeller av Audi, VW och Skoda, har en kamkedja som kan slitas onormalt mycket och kan i värsta fall haverera totalt. Följderna blir en reparation och stora kostnader för bilägaren.

För enligt motormännen vägrar VW att stå för notan, de hänvisar i stället sina kunder till försäkringsbolagen.

– Det är mycket dåligt att en av världens största biltillverkare inte vill ta sitt ansvar för en dålig produkt. Volkswagen har känt till bristerna med konstruktionen av kamkedjan under flera år och de gör inget åt saken. Det blir ägarna som får ta smällen när kamkedjan går av.

Det gör oss mycket irriterade och därför ber vi våra medlemmar att noga överväga ett köp av modellen. Att Motormännen utfärdar en sådan varning är sällsynt, säger Carl-Erik Stjernvall.

”Vi har hjälpt många kunder”

Marcus Thomasfolk, som är informationschef för Volkswagen Group Sverige AB, tycker inte att Motormännens beskrivning är riktig.

– Nej, jag vänder mig starkt mot att Motormännen påstår att vi skjuter över det här på kunder och försäkringsbolag. Vi har hjälpt väldigt många kunder, vi har en hantering för det här, säger han.

Motormännen säger sig ha frågat Volkswagen om vilka goodwill-riktlinjer som gäller i Sverige, utan att anse sig ha fått några konkreta svar.

– Vi kan som konsumentorganisation aldrig vara nöjda med att en generalagent inte står upp och löser uppenbara problem som de känner till om sina produkter. Hade problemet uppstått i USA hade Volkswagen kallat tillbaka bilarna med en gång och åtgärdat felet. Det tycker vi att de ska göra i Sverige också, säger Carl-Erik Stjernvall.

LÄS MER: Så upptäcker du dolda fel på begbilen

”Vi har ett generöst förhållningssätt”

Enligt Marcus Thomasfolk finns det riktlinjer för hur problematiken ska hanteras.

– Vi har rutiner för hur återförsäljarna ska hantera det här. Får man den har typen av problem och garantitiden har gått ut har vi ett generöst förhållningssätt. Det är dock viktigt att man har servat bilen på rätt sätt och vid rätt tidpunkt, säger han.

Om man äger någon av de här bilarna – bör man vara orolig då?

– Sköter du din service och gör det i rätt tid och någonting skulle hända så ska man besöka en auktoriserad verkstad så tittar de på det.

**Ska man välja att köpa en Volkswagen med någon annan motor, tycker du?

– För det första är det här ju bilar som inte säljs längre. Och nej, jag tycker att man ska titta på den motor som bäst passar ens behov. Det är dock alltid viktigt titta på bilens servicehistorik, säger Thomasfolk.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: