Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgan gör comeback med motorer från tyska BMW

Foto: Nick Dimbleby / Copyright 2019
Foto: Nick Dimbleby / Copyright 2019
Foto: Nick Dimbleby / Copyright 2019

Sportbilstillverkaren Morgan hoppas öka sin försäljning med 30 procent under 2020.

Anledningen är en lite billigare instegsmodell kallad Morgon Plus Four – en tvåsitsig sportbil med motor från BMW.

Men lugn - de gamla fina formerna från klassiska Morgan-bilar är förstås kvar.

Snacka om generationsbyte. Gamla Morgan Plus Four har varit i produktion i 70 (!) år. Ja, då kan ingen säga annat än att det är hög tid att byta, det är till och med längre produktionstid än vad Volvo och Saab brukade hålla sig med för 20-30 år sedan. Det blir också ett motorbyte, föga förvånande.

Nya Morgan Plus Four byggs på Morgans nya aluminiumplattform och under huven sitter en fyrcylindrig bensinare från BMW som ersätter den tidigare tvålitersmotorn från Ford. BMW-spisen levererar 255 hästkrafter och gör Morgon Plus Four till en kvick rackare. 0–100 km/tim avverkas på 4,8 sekunder och toppfarten sätts till 240 km/tim. Bilen väger bara drygt ett ton så farten lär kännas.

Stannar på öarna

Att försäljningen ska öka med 30 procent låter bra men det är då från låga volymer. Morgan vill nå 900 byggda och sålda bilar under året.

Hemma i Storbritannien blir priset för en Morgan Plus Four motsvarande cirka 700 000 kronor. I Sverige kan det bli en prisjustering då det här också blir en relativt hög beskattning. CO2-siffran för Plus Four ligger på 159 gram.

Morgan har tidigare visat Plus Six på samma plattform, kallad CX. Även där en BMW-motor men på sex cylindrar, så ni gissar var namnet kommer ifrån, och 335 hästkrafter.

Designen går i sann Morgan-anda och Morgans hemmamarknad är fortfarande det starkaste fästet. EN knapp tredjedel av alla byggda Morgan-bilar stannar på öarna, dubbelt så många skeppas till Europa och bara knappt 100 bilar når övriga världen.

Annons: