Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 apr 2005 11:37

Uppdaterad 8 apr 2005 11:49

Mopedtest: Tuffast i stan

Honda Zoomer - vårens kaxigaste moppe. Och sällsynt kul att köra.

Honda Zoomer - vårens kaxigaste moppe. Och sällsynt kul att köra.

Zoomer - lägg det namnet på minnet! Det är nämligen den här vårens absolut tuffaste moppe.
Den har redan fått smeknamnet "lill-Hummer"...

BILDSPECIAL: Spana in vårens hetaste moppar!
Honda Zoomer liknar ingenting annat i mopedväg. Egentligen består den bara av styre, sadel, två hjul och en motor och utseendet påminner rätt mycket om den sortens campingstolar som man hade på femtiotalet. Men under den ytterst spartanska ytan finns ett litet högteknologiskt under. Extremt tyst och bränslesnål fyrtaktsmotor, katalytisk avgasrening och ensitsig tyder på utvecklat miljö- och säkerhetsmedvetande från Hondafolket.

Lekande lätt provkörning

Att provköra Zoomern går lekande lätt. Det är bara att gasa och bromsa så sköter moppen resten och bromsarna är mycket effektiva. De knubbiga offroaddäcken har ett bra grepp på snösmältande grusvägar och den upprätta körställningen ger fin överblick och full kontroll. Tyngdpunkten ligger lågt inte minst beroende på att bensintanken ligger längst ner. Någon startmotor finns inte. När tändningsnyckeln vrids om "backar" generatorn och startar på så sätt motorn. Dessutom är moppen utrustad med kick, en extra trygghet. Instrumenteringen är enklast tänkbara, en analog hastighetsmätare - that´s it. Backspeglarna är lätta att justera och helt vibrationsfria och fjädringen klarar fint både potthål och kommunalpolitiska väggupp smärtfritt.

Ska vara svår att trimma

Honda har lagt ner mycket arbete på att Zoomer ska vara svår att trimma. I gengäld gör den prick 45 km i timmen, oavsett om det går uppför eller nerför. Till moppens tuffa stuk bidrar de fräsiga dubbelstrålkastarna som dessutom ger en riktigt maffig ljusbild. Bland bra tillbehör noterar vi en korg att placera under sadeln, något som gör moppen mer praktisk. Vi gissar att den minimalistiska orgien Honda Zoomer har alla chanser att bli kultförklarad även i Sverige. I Japan är den det redan - lill-Hummern.

PROVKÖRD

Honda NPS 50 Zoomer Pris: 22 995 kronor. Transmission: Automatisk. Hjulbas: 1 265 mm. Vikt: 84 kilo. Tankvolym: 5 liter. Bränsleförbrukning: 0,2 liter/mil. Prestanda: Toppfart 45 km/tim.

EKONOMI

Skapligt inköpspris - och med klar kultpotential

KÖRGLÄDJE

Buskul - lill-Hummern sopar banan med alla andra moppar

KOMFORT

Mer spartanskt än så här blir det inte

SÄKERHET

Hyggliga bromsar och lagom lätthanterlig

MOPEDKÄNSLA

Liknar inget annat - en campingstol på hjul

TOTALT 16 getingar: (av 25)