Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 feb 2009 05:17

Uppdaterad 19 feb 2009 05:45

Mona Sahlin slår tillbaka

Oppositionsledaren Mona Sahlin vill att regeringen visar en kalkyl för vad en nedläggning av Saab och dess underleverantörer kostar skattebetalarna.

Oppositionsledaren Mona Sahlin vill att regeringen visar en kalkyl för vad en nedläggning av Saab och dess underleverantörer kostar skattebetalarna.

Foto: HELEN EDVALL

Mona Sahlin slår tillbaka mot Maud Olofsson. Oppositionsledaren anklagar regeringen för att lägga ut dimridåer - och att spela ett spel med General Motors på skattebetlarnas bekostnad.
- De som jobbar på Saab och deras underleverantörer blir offer i det här spelet, säger Mona Sahlin.
Mona Sahlin kritiserar Maud Olofsson och regeringen hårt i Saabfrågan.
Till Expressen säger S-ledaren:
- Det här talet om att värna skattebetalarnas pengar, säger Sahlin om regerings beslut att inte gå in med pengar i Saab.
- Regeringen måste visa en kalkyl för vad en nedläggning av Saab och underleverantörer kostar skattebetalarna.
- Eftersom de själva säger att det är värnandet av skattebetalarna som gör att man inte vill gå in med lånegarantier till Saab, för vad kostar en nedläggning för Sveriges skattebetalare?
Mona Sahlin slår också tillbaka mot Maud Olofsson som säger att S-ledaren fram till i går ville se staten som delägare i Saab.

"Bara en dimridå"

- Det har ju aldrig varit frågeställningen. Det är bara en dimridå som framför allt statsministern dundrar på med.
- Nu handlar det om det regeringen själv erbjöd som möjligheter i december. Nämligen garantilån och undsättningslån. Och får inte Saab besked om att regeringen är beredd att skjuta till så står de ju där.
Vore det inte av intresse för väljarna att ni presenterar en egen konkret handlingsplan?
- Nu är det tyvärr ett år och sju månader kvar till valet och Saabs framtid lär avgöras långt innan dess. Det är nu vi har en regering som har möjligheten att agera.
Mona Sahlin får medhåll av IF Metalls ordförande på Saab, Paul Åkerlund, som i Göteborgs-Posten anklagar regeringen för att ljuga i Saabfrågan.
Enligt GP har regeringen haft full insyn i affärsplanen för Saab - där GM ska bidra med 3,5 miljarder och den svenska staten med fem miljarder kronor.
Några planer på att staten ska gå in som ägare uppges inte finnas i planen.
- Jag anser att regeringen vilseleder skattebetalarna, far fram med en rad osanningar och lägger ut rökridåer, säger Paul Åkerlund till GP.

Relaterat