Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 sep 2016 14:41

Miljardaffär för svensk batteritillverkare

Northstar har utvecklat en batterilösning för tunga lastbilar.

Northstar har utvecklat en batterilösning för tunga lastbilar.

Foto: Daimler

Svensk-amerikanska företaget Northstar ska leverera batterier till lastbilstillverkaren Daimler till ett värde av 4,2 miljarder kronor.

Avtalet gäller sju år och blev klart idag, tisdag.

Northstar är verksamt inom batteriteknologi och energilagring. Det bildades 1990 och har huvudkontoret i Rotebro utanför Stockholm.

Företaget har utvecklat en batterilösning för tunga lastbilar och i och med avtalet blir Northstars batterier standard på flera av världens största lastbilstillverkare Daimlers lastbilar i Nordamerika.

Northstar har hittills främst levererat batterier till mobiloperatörernas basstationer för back-up i händelse av strömavbrott. Under de senaste åren har bolagets batterier även testats i amerikansk kollektivtrafik.

– Det var därför Daimler var villiga att prata med oss. Under 2,5 år har batterierna genomgått rigorösa tester, säger Hans Lidén, vd för Northstar Group, till TT.

Driver utrustningen i ett dygn

Enligt Hans Lidén klarar ett traditionellt batteri att hålla igång kylskåp, luftkonditionering, mikrovågsugnar och annan strömkrävande utrustning i tunga stillastående lastbilar (när chauffören tar paus) i cirka en timme medan Northstars batterier klarar en hel natt.

Det innebär att chauffören inte behöver ha motorn igång ifall det saknas extern ström på uppställningsplatserna. Batterierna laddar också snabbare och har längre livslängd är traditionella blybatterier, enligt Hans Lidén.

– Med ökad tomgångsreglering över hela världen står den tunga lastbilsindustrin inför enorma utmaningar för att kunna utrusta sina lastbilar ned tillräckligt mycket reservkraft. det kan bara ett fåtal batteritillverkare möta, säger Hans Lidén till Bolagsfakta och fortsätter:

– Vi är mycket glada att branschledande Daimler har valt Nortstars Ultra High Performance-teknologi som lösning på den Nordamerikanska marknaden.

Northstar omsatte 1,5 miljarder kronor förra året.

Funderar du på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här